Macron az európai egység tiszteletben tartását kérte Kínától

Külföld, 2019.03.26

Emmanuel Macron francia államfő az Európai Unió egységének tiszteletben tartását kérte kedden Kínától a hivatalában rendezett találkozón, amelyen kínai kollegája, Hszi Csin-ping mellett Angela Merkel német kancellár és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is részt vett.

Párizs, Berlin és Brüsszel részéről gyakran éri Pekinget az a vád, hogy beruházási politikájával az európai országok megosztottságára játszik. A francia diplomácia által kezdeményezett négyoldalú találkozó célja az volt, hogy az európaiak közös álláspontot alakítsanak ki és mutassanak fel Kínával szemben.

"Vannak nézeteltérések, egyikünk sem naiv. De mi tiszteljük Kínát, és természetesen azt várjuk el a nagy partnereinktől, hogy ők is tiszteletben tartsák az Európai Unió egységét, ahogy az általa képviselt értékeket is" - fogalmazott a francia köztársasági elnök. "Az együttműködés többet ér, mint a konfrontáció, és a nyitással többet nyerhetünk, mint a bezárkózással" - tette hozzá.

Angela Merkel német kancellár több kölcsönösséget kért Kínától az európai gazdasági kapcsolataiban, mindenekelőtt az Új selyemút elnevezésű beruházási programjában.

Ez "nagyon fontos projekt, és mi, európaiak szeretnénk benne szerepet kapni, de annak kölcsönösnek kell lennie, és kissé nehéz megtalálnunk" ezt a kölcsönösséget - hívta fel a figyelmet a német kancellár.

Jean-Claude Juncker is ezt az álláspontot képviselte, amikor elmondta: "Azt szeretném, ha több európai vállalat találkozna ugyanolyan szintű nyitottsággal (Kínában), mint amilyennel a kínai vállalatok Európában".

A nyugat-európai országok vezetői rendszeresen hangoztatják, hogy Európa csak akkor tud fellépni az egyre terjeszkedő Kína ellen, ha az Európai Unió keretében egységesek, ezért rendszeresen bírálják a dél- és kelet-európai országokat, amelyek csatlakoztak a kínai Új selyemút kezdeményezéshez, s nem támogatják az EU stratégiai függetlenségről szóló elképzeléseket. Legutóbb Olaszországot érte bírálat Párizs és Berlin részéről, amiért szándéknyilatkozatot írt alá a hétvégén a világméretű gazdasági-infrastrukturális tervhez való csatlakozásról.

Hszi Csin-ping válaszában arról biztosította az európai vezetőket, hogy a verseny ellenére Kína és Európa "együtt halad előre", és arra kérte a feleket, hogy a kapcsolataikat ne a "bizalmatlanság" határozza meg.

"Tény, hogy vannak pontok, amelyekben nem értünk egyet, van verseny, de az pozitív verseny. Együtt haladunk előre. Nem szabad, hogy a bizalmatlanság miatt folyamatosan hátrafele nézzünk" - mondta a kínai elnök.

A találkozóról a kínai és francia elnök egy 37 pontos nyilatkozatot tett közzé, amelyben elkötelezték magukat egy átfogó megállapodás mellett az Európai Unió és a Kína közötti befektetésekről.

"A két ország támogatja az Európai Unió és Kína között egy ambiciózus, átfogó, befektetésekről szóló megállapodás gyors megkötését, olyan megállapodásét, amely kölcsönös szellemben foglalja magában a piachoz való hozzáférést és a befektetések védelmét" - olvasható a francia elnöki hivatal által közzétett nyilatkozatban.

A kínai és a francia elnök egy "megújított multilateralizmus" megvalósítása mellett is elkötelezte magát, egyetértését fejezte ki a klímaváltozás elleni küzdelem, valamint a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) korszerűsítésének szükségességében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!