Macron népszerűsége emelkedett a jobboldalon, visszaesett a baloldalon

Külföld, 2018.06.22

Emmanuel Macron francia államfőnek az ellenzék és az elemzők által hangoztatott jobbratolódását igazolja a BVA közvélemény-kutatóintézet pénteken közzétett felmérése: az elnök népszerűségi  mutatója júniusban csak egy százalékot emelkedett 41 százalékra, de miközben a saját táborában és a baloldali szavazók körében kilenc százalékot esett vissza, a jobboldalon tíz százalékot emelkedett.

A La Tribune pénzügyi lapban közzétett felmérés azt mutatja, hogy Emmanuel Macron 2017 december és 2018 március közötti népszerűségvesztése megállt, s azóta a tetszési mutatója 40 százalék körül stagnál, amit a közvélemény-kutatók a javuló gazdasági mutatókkal és a csökkenő munkanélküliséggel magyaráznak.

A javuló irányba történő elmozdulás elsősorban az aktív lakosság körében figyelhető meg (+4 százalék egy hónap alatt), míg a 65 év felettieknél egy százalékot esett vissza Macron mutatója a készülő nyugdíjreform miatt.

A közvélemény-kutatás legfőbb tanulsága, hogy "az egyszerre jobb- és baloldali politika" ígértével megválasztott volt szocialista gazdasági minisztert, akit rendszeresen ér az a bírálat, hogy a tehetősebbek számára előnyös gazdasági és adópolitikát folytat, a közvélemény egyre inkább jobboldalra helyezi.

"Az elnök népszerűsége csökken a centrumban és nő a jobboldalon, amit az a vita is táplál, amely a társadalmi és a migrációs kérdésekben mutatott túl nagy merevségről szól" - hangsúlyozza a közvélemény-kutatóintézet, amely arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormányzó Köztársaság lendületben szimpatizánsai körében 82 százalékra csökkent az államfő népszerűsége. Ez még mindig nagyon magas mutató, de a legalacsonyabb Macron megválasztása óta. Eközben a jobboldalon tíz százalékkal ötven százalékra emelkedett az elnök tetszési mutatója.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!