Macron szerint a mandátuma végére több rendőr lesz az utcákon, mint a megválasztásakor

Külföld, 2021.04.19

Emmanuel Macron francia államfő hétfőn a dél-franciaországi Montpellier egyik elővárosában tett látogatásán "békésebb életét" ígért azoknak, akiknek "az erőszak jelentős növekedésével" kell szembenézniük. Azt is megerősítette, hogy mandátuma végére, 2022-ben több rendőr lesz az utcákon, mint 2017-es megválasztásakor.

Az elmúlt hónapokban elsősorban a koronavírus-járvány kezelésével foglalkozó francia államfő a jövő évi elnökválasztásra való felkészülés jegyében mutatta be a közbiztonsági programját, amelynek eddigi eredményeit a Le Figaro című napilapban megjelent interjúban is részletezte.

Elmondta, hogy megtartja azt a 2017-es választási ígéretét, miszerint a rendőrségnél 10 ezer új munkahelyet hoz létre.

"Minden francia több kék egyenruhást fog az utcákon látni 2022-ben, mint 2017-ben. Ez biztonságérzetet kelt az emberekben, és elijeszti a bűnözőket. A békés élethez való jogért küzdök" - fogalmazott Emmanuel Macron.

Az interjúban a kábítószer-kereskedelem elleni küzdelmet jelölte meg prioritásként a francia elnök, amely szerinte önálló gazdasági hálózatot jelent, és az erőszak növekedésének hátterében áll.

"Ennek minden eszközzel történő felszámolása lett a legfőbb küzdelem, miután a drog egyes (iszlamista) szeparatista hálózatokat, de a mindennapi bűnözést is meghatározza" - mondta a francia elnök.

A bűnügyi rendőrség dél-franciaországi vezetője, Eric Arella szerint, a "narkobanditizmus egyre több zendülést okoz" a dél-franciaországi nagyvárosok, Montpellier, Avignon, Perpignan hátrányos helyzetű negyedeiben. Emmanuel Macron ezért Montpellier egyik északkeleti elővárosába, Mossonba látogatott el, ahol a bűnmegelőzésről konzultált a rendőrökkel.

Ebben a negyedben a lakosság csaknem 60 százaléka a szegénységi küszöb alatt él, és 47 százalékos a munkanélküliség.

Az Elabe közvélemény-kutató intézet felmérése szerint a jövő évi választások előtt a franciákat leginkább a munkanélküliség és a vásárlóerejük kérdése (31 százalék) foglalkoztatja, és rögtön ezután következik a közbiztonság problémája (30 százalék), ezért várhatóan ezek a témák fogják meghatározni a kampányt.

A jobboldali ellenzék részéről gyakran éri az a vád Emmanuel Macront, hogy nem elég határozott a közbiztonsági kérdésekben, a Nemzeti Tömörülést vezető Marine Le Pen szerint Emmanuel Macron "a káosz és a mindenhol megjelent erőszak elnöke, aki most a békés élet eszményét próbálja eladni".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!