Magasan vezet a közvélemény-kutatások szerint a Kék- fehér nevű centrista párt Izraelben

Külföld, 2019.02.21

Magasan vezet a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a csütörtök hajnalban Beni Ganz és Jaír Lapid pártjából egyesült új, Kék-fehér nevű centrista párt - jelentette a 13-as kereskedelmi tévécsatorna esti híradása.

Az izraeli média élőben közvetítette a Kék-fehér nevű párt bemutatkozását, amelyen Beni Ganz, az új párt vezetője mondott beszédet, aki az április 9-i választások után, esetleges győzelmük esetén két és fél évig vezetné a kormányt, hogy utána átadja a helyét a kormányzati ciklus hátralévő idejére Jaír Lapidnak.

Ganz beszédében bejelentette, hogy a Kék-fehér párt Izrael legendás gondolkodóinak és államférfiainak, Herzl Tivadarnak, Zeév Jabotinskynek, David Ben Gurionnak, Menáhem Beginnek, Jichák Rabinnak és Ariel Saronnak az örökségét kívánja követni. A gondosan megválogatott politikusok között egyaránt szerepeltek bal, és jobboldaliak.

Ganz hangsúlyozta, hogy egyformán hangsúlyt kívánnak helyezni a biztonsági kérdésekre, és az emberek megélhetési kérdéseire, jólétére. Ganz azt is közölte, hogy az egyesülést létrehozó tárgyalásokon emlékeztek arra, hogy édesanyja a második világháború végén egy épületben lakott Budapesten, a gettóban Lapid édesapjával.

A 13-as kereskedelmi tévé közvélemény kutatási adatai szerint ha ma lennének a választások, akkor az izraeliek az új párt harminchat képviselőjét választanák be a kneszetbe, miközben a kormányzó jobboldali Likud párt csak huszonhat mandátumot szerezne. A 12-es rivális csatorna is harminchat mandátumot ígért Ganzéknak, de szerintük a Likudnak harmincat sikerülne szerezni velük szemben.

Ugyanakkor a baloldali blokk összes pártja az arab pártokkal együtt ötvenkilenc, a jobboldali pártok pedig hatvanegy parlamenti helyet szerezne, ami a két szemben álló oldal között igen szoros eredmény, jóval szorosabb, mint az utóbbi években volt.

Benjámin Netanjahu a párt zászlóbontását követő tévés beszédében élesen, személyesen támadta az új párt vezetőit. Baloldalinak bélyegezte őket, hangsúlyozta eddigi kudarcaikat, veszélyesnek nevezte esetleges megválasztásukat, és emlékeztetett kormányzásának sikereire.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!