Magnyitszkij-ügy - Hetedszer kérte Moszkva az Interpoltól Bill Browder letartóztatását

Külföld, 2019.04.09

Hetedszer fordult az orosz belügyminisztérium az Interpolhoz azzal a kéréssel, hogy vegye őrize William Browder üzletembert, a Szergej Magnyitszkij orosz könyvelő 2009-ben bekövetkezett halála miatt Oroszország ellen indított kampány kulcsszereplőjét - közölte a TASZSZ orosz hírügynökséggel kedden az érintett ügyvédje, Alekszandr Antyipov.

Az orosz belügyi tárca bűnszövetkezet létrehozása címén kérte az amerikai születésű, brit állampolgárságú Browder, a Hermitage Capital befektetési cég alapítója, Magnyitszkij volt munkaadója elfogását. Moszkva eddigi összes kézre kerítési kísérletei azzal végződtek - noha tavaly májusban a spanyol rendőrség előállította az üzletembert -, hogy az Interpol politikai indíttatásúnak nyilvánította az orosz vádakat, és levette Browdert a körözési listáról.

Bűnszövetkezet létrehozásával az orosz legfőbb ügyészség tavaly vádolta meg az 1998-ig amerikai állampolgár Browdert, azt sugallva egyúttal, hogy az üzletember felelős lehet Magynitszkij haláláért, amelynek oka a moszkvai hatóság szerint súlyos májelégtelenséget okozó alumíniumvegyület volt.

Browdert - távollétében - korábban kétszer ítélték el Oroszországban. 2013 júliusában, 522 millió rubel meg nem fizetett adó miatt 9 évi börtönt, 2017 decemberében pedig ugyanennyit kapott 3,5 milliárd rubel adókötelezettség befizetésének elmulasztása, valamint csődbűntény címén. (Egy rubel jelenleg mintegy 4,4 forintot ér.)

William Browder, az amerikai kommunista párt egykori vezetőjének unokája, 2005-ig tíz éven át irányította a Hermitage Capital befektető cég tevékenységét az orosz piacon, amíg 2005-ben "nemzetbiztonsági kockázatra" hivatkozva ki nem tiltották az országból. Neki dolgozott Magnyitszkij, aki orosz belügyi vezetőket leplezett le, akik szerinte 230 millió dollárnak megfelelő összeget sikkasztottak el az orosz költségvetésből.

Az orosz hatóságok mégis Magnyitszkij ellen indítottak eljárást, aki 2009-ben, előzetes letartóztatásban, tisztázatlan körülmények között meghalt. Emiatt az Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia és a három volt szovjet balti állam is szankciókkal sújtotta azokat, akiknek szerintük közük volt a halálához, és a büntetőintézkedéseket kiterjesztették az emberi jogokat egyéb módon megsértő tisztségviselőkre is.

A jogszabály egyik kezdeményezője Browder volt. Napirendre kerül egyébként az európai szintű büntetőintézkedések bevezetése is.

Magnyitszkijt az orosz sajtóban is megjelent hírek szerint is agyonverhettték, ám az ügyészség szerint szív- és érrendszeri elégtelenség okozta a halálát. Egy orosz elnöki bizottsági vizsgálat megállapította, hogy a könyvvizsgálót nem megfelelő körülmények között tartották fogva, és a börtönhatóságok elutasították orvosi ellátását. Később hasonló következtetésre jutott az Európa Tanács is.

Browder egyébként 2015 februárjában a CNN amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva azt állította, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a világ leggazdagabb embere lehet, akinek magánvagyona elérheti a 200 milliárd dollárt. Az üzletembernek, rágalmazási pereket kilátásba helyezve 2016-ban sikerült elérnie, hogy a nyugati mozikban és televíziókban, sőt, még az Európai Parlamentben is letiltsák Andrej Nyekraszov független, a putyini irányvonallal szemben korábban élesen kritikus orosz filmrendezőnek a The Magnitsky Act-Behind the Scenes (A Magnyitszkij-törvény - A színfalak mögött) című dokumentumdrámájának bemutatását. A film készítője arra következtetésre jutott, hogy Browder saját machinációinak elleplezésére találta ki a Magnyitszkij-ügyet.

Browder tavaly októberben amiatt került ismét az érdeklődés homlokterébe, hogy a Magnyitszkij-üggyel kapcsolatban a legnagyobb észak-európai pézügyi szolgáltató, a Nordea ellen nyújtott be keresetet pénzmosás címén Dániában, Norvégiában és Svédországban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!