TV műsor

Magyar Levente magyar és ukrán projektek magvalósításáról tárgyalt Kijevben

Külföld, 2018.11.26

A politikai párbeszédben és a kárpátaljai kisebbség jogai körül kialakult nézeteltérések ellenére mostani megbeszéléseinken sikerült a két ország számára egyaránt fontos, konkrét projektjeinkre összpontosítanunk - összegezte tapasztalatait egynapos kijevi tárgyalásait befejezve Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfőn az MTI-nek.

Az államtitkár megbeszéléseket folytatott Vaszil Bodnar ukrán külügyminiszter-helyettessel, Volodmir Kisztyion miniszterelnök-helyettessel, Viktor Dovhany infrastrukturális miniszterhelyettessel, valamint Szlavomir Novakkal, az Ukravtodor állami útfenntartó vállalat igazgatójával.

"Több olyan közös projekt is tárgyalás alatt áll, amelyek közelebb hozhatják majd az ukránokat a magyarokhoz, illetve a két országot egymáshoz" - mondta Magyar Levente. A részleteket ismertetve kiemelte, hogy a Wizzair légitársaság közvetlen légi járatot készül indítani Lemberg (Lviv) és Budapest között.

"Két új autópálya-kapcsolatot tervezünk építeni országaink között, az M3-as autópályát hosszabbítanánk meg két irányba is Ukrajna felé, ennek tervezése jelenleg zajlik" - fejtette ki.

Fontosnak nevezte a beregszászi elkerülő út és a Beregszász-Munkács közötti út felújítását, illetve a hiányzó szakaszok megépítését, amely magyar forrásból történik, s amelyre 50 millió eurót ajánlott fel a magyar kormány. "Megállapodtunk, hogy hamarosan kiírjuk a közbeszerzési eljárást, amelyen magyar-ukrán közös konzorcium indulhat majd. Reményeink szerint jövőre, de legkésőbb 2020-ban megkezdődhetnek a munkálatok" - tette hozzá.

Szót ejtettek a Munkács és Budapest közti vasúti járatok menetidejének lényeges csökkentéséről. Ez azt jelenti, hogy a mintegy 300 kilométeres szakasz jelenlegi 8-9 órás menetidejét 2-3 órára szeretnék csökkenteni, amit műszaki fejlesztésekkel, illetve szabályozás-összehangolással kívánnak megoldani. Szavai szerint akár már az év vége előtt megszülethet a megállapodás az új járatokról.

A tárgyalásokon szó volt a meglévő határátkelőhelyek felújításáról és új határátkelők megnyitásáról. "Mindkét ország már komoly forrásokat fektetett abba, hogy kiépítse a határhoz vezető útszakaszokat - jegyezte meg. Kiemelte, hogy megkezdődött a Nagyhódos és Nagypalád közötti átkelőhely kialakítása, azaz megépültek az átkelőhöz vezető utak mindkét oldalon, már csak a határellenőrzési felépítmény megépítése maradt hátra.

A nap folyamán az államtitkár részt vett a kijevi Petőfi-szobor újraavatásán. A szobor és környezetének felújításához 17 millió forinttal járult hozzá a magyar miniszterelnöki hivatal és a Külgazdasági és Külügyminisztérium.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!