Magyar szórvány napja: az RMDSZ kiterjeszti az afterschool-programot a szórvány megyékre

Külföld, 2018.11.15

Az erdélyi magyarok "csodavárás" helyett építkeznek, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a szórványkollégiumi rendszer kialakítása után az úgynevezett  afterschool-program (délutáni foglalkozások) kiterjesztésével akarja növelni az anyanyelvű oktatás vonzerejét - mutatott rá Kelemen Hunor az RMDSZ elnöke csütörtökön, a magyar szórvány napja alkalmából szervezett oktatási konferencián, Segesváron.

Az RMDSZ hírlevele által idézett felszólalásában a politikus fontos kezdeményezésnek nevezte az RMDSZ medgyesi szervezete által meghonosított afterchool- programot, amelynek kiterjesztése a többi szórvány megyére szavai szerint már folyamatban van. Kifejezte meggyőződését, hogy az a gyermek, aki az óvodától a 12. osztályig magyar nyelven tanul, a későbbiekben is határozottabban hoz olyan döntést, amely identitása megőrzésének szempontjából fontos.

"A szórványban a kihívások is sokkal erősebbek, másabbak is, mint a tömbben. Ezek főleg az identitáshoz kötődnek, az asszimilációhoz. Ennek a folyamatnak a megfordítását is el kell látnia az RMDSZ-nek: a magyar oktatás megerősítése ezt a célt szolgálja, ezért minden időben kiemelt prioritás" - hangoztatta az RMDSZ elnöke.

Winkler Gyula EP-képviselő, az RMDSZ Hunyad megyei szervezetének elnöke arról beszélt, hogy ma is nagy kihívás a szórványban magyar oktatási intézményt működtetni.

"A román államnak nem érdeke a romániai magyar oktatási hálózat fenntartása, a magyar államnak fontos kérdés, viszont csak bizonyos feltételek mellett van lehetősége közvetlenül támogatni intézményeinket" - mutatott rá, hangsúlyozva, hogy a szórványban élő magyar közösségeknek sokkal többet kell vállalniuk, ha színvonalas anyanyelvi oktatást akarnak biztosítani térségükben.

Az RMDSZ 2011-ben, nagyváradi kongresszusán jelölte ki november 15-ét, Bethlen Gábor (1580-1629) erdélyi fejedelem születésének és halálának napját az erdélyi szórványmagyarság ünnepévé. Az Országgyűlés 2015. november 3-án a határon túli magyarság iránt viselt, az alaptörvényben rögzített felelősségnek megfelelve, november 15-ét a magyar szórvány napjává nyilvánította.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!