Majdnem száz áldozata van a kelet-kínai tornádónak

Külföld, 2016.06.24

Legalább 98 ember életét követelte egy pusztító erejű tornádó csütörtökön a kelet-kínai Csiangszu tartományban, ahol a vihar elvonultával földig rombolt házak között mentik ingóságaikat az emberek.

Nyolcszáz sérültet kell ellátni - számolt be a helyi média pénteken a helyi katasztrófamentők központjának tájékoztatása nyomán.

A kora délután érkezett, óránként 125 kilométer sebességű szél, amelyet jégeső és felhőszakadás kísért, falvakat tarolt le, lakóházakat, iskolákat, óvodákat, üzemépületeket változtatott romhalmazzá.

A forgószél járműveket, fákat és villanyoszlopokat is megrongált, a katasztrófasújtott terület nagy részén fennakadások vannak az áram- és ivóvízellátásban, valamint a távközlési szolgáltatásban is.

A sérültek nagy részét ideiglenesen felállított egészségügyi pontokon igyekeznek ellátni, a hajléktalanná vált emberek elhelyezéséről is intézkedtek.

Jancseng város közigazgatási területén mintegy 700 tűzoltó vesz részt a mentésben, a romok alatt rekedt emberek utáni kutatást péntekre befejezték. A legfrissebb hírek szerint a fegyveres rendőrség további 1300 tagját mozgósították. A kínai államelnök Hszi Csin-ping az emberéletek mentésének elsődlegességét hangsúlyozva hívott fel a helyzet hatékony kezelésére.

A sajtóbeszámolók megjegyzik, hogy a nyári időszakban olykor előfordulnak tornádók a keleti és déli országrészben, de a mostanihoz hasonló léptékű természeti csapás ritka. Jancseng térségét legutóbb 1966 márciusában érte nagyjából ekkora időjárási katasztrófa.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!