Májusban romlott a német és euróövezeti befektetői hangulat

Külföld, 2019.05.14

A várt javulás helyett romlott májusban a német és az euróövezeti befektetői hangulatindex a ZEW gazdasági kutatóintézet felmérésében.

A mannheimi ZEW (Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung) gazdasági kutatóintézet kedden közzétett kimutatása szerint májusban a 13 havi csúcspontnak számító áprilisi 3,1 pontról 5,2 ponttal, mínusz 2,1 pontra csökkent a befektetői hangulatindex Németországban.

Elemzők javulást, 5,0-5,1 pontos befektetői hangulatindexet vártak májusra.

A kutatóintézet felmérésébe bevont pénzügyi és befektetési szakemberek az elkövetkező hat hónapra "visszafogott" mértékű gazdasági növekedéssel számolnak Németországban, elsősorban a német exportkilátásoknak az amerikai-kínai kereskedelmi ellentétek eszkalációjával párhuzamos romlása miatt.

Mindeközben a német gazdasági környezet aktuális állapotának megítélését számszerűsítő hangulati mutató javult májusban, az előző havihoz képest 2,7 ponttal 8,2 pontra emelkedett.

Az euróövezeti befektetői hangulat a ZEW felmérésében mínusz 1,6 pontra csökkent májusban az előző havi 4,5 pontról az elemzők által várt javulás, 5,0 pont helyett. Az aktuális helyzet megítélése az euróövezetben is javult, a mutató az előző havihoz képest 6,2 ponttal emelkedett mínusz 7,0 pontra. https://www.zew.de/en/
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!