Már hétfőn bejelentette a román hatóságoknak jövő évi felvonulását az SZNT

Külföld, 2023.03.27

Már hétfőn iktatta a marosvásárhelyi polgármesteri hivatalban a jövő évi székely szabadság napi megemlékezés és felvonulás megszervezéséről szóló hivatalos bejelentést a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) - közölte a szervezet az MTI-vel.

A Székelyföld autonómiáját zászlajára tűző szervezet így akar elegendő időt adni a romániai hatóságoknak arra, hogy kifejtsék álláspontjukat a rendezvénnyel kapcsolatban - írta hétfői közleményében.

Az SZNT kifejtette: mivel azt látják, hogy tizenkét év nem volt elég ahhoz, hogy "az állampolgári jogok és a törvények tiszteletben tartásával viszonyuljanak a március 10-i rendezvényhez", kénytelenek minden egyes hatóságnak megadni a lehetőséget, hogy kinyilvánítsa álláspontját. Megfogalmazásuk szerint a korai bejelentés azt is szolgálja, hogy a szervezőknek kellő legyen ideje "az esetleges jogorvoslati eljárásra".

Az SZNT arra emlékeztet, hogy a román csendőrségnek az idei rendezvény kapcsán "három hónap gondolkodási időre volt szüksége, hogy levonja - az amúgy téves - következtetést, hogy a rendezvényt a törvények eleve tiltják".

Azt állítják, a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal szintén három hónap után juttatta el láttamozását, melyben tudomásul vette a rendezvényt, míg a láttamozó bizottság jegyzőkönyvét máig nem kapták meg a szervezők.

"Mindkét intézmény dolgozóit a polgárok adójából fizetik, és okulva a tanulságokból, ezután folyamatosan tájékoztatni fogjuk a közvéleményt arról, hogy milyen ütemben és mennyire jogkövetően végzik a feladatukat" - írta az SZNT. Hangsúlyozta, hogy az idei rendezvény megszervezése miatt Izsák Balázs SZNT-elnökre kirótt büntetés valójában Románia jogállamiságát sodorta veszélybe.

A román csendőrség ezer lejes (78 ezer forint) pénzbírságot rótt ki Izsák Balázsra a székely szabadság napi felvonulás megszervezéséért. Az erről szóló jegyzőkönyvben soviniszta, Románia nemzetbiztonságára veszélyes cselekedetnek minősíti a marosvásárhelyi felvonulást.

Az SZNT közölte: elnöke nem fizeti ki a bírságot, és jogorvoslati eljárást indít az érvénytelenítéséért.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!