Már 50 ezer aláírást gyűlt össze a Felvidéken a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezés támogatására

Külföld, 2018.01.29

Elérte az 50 ezret a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezés támogatására indított aláírásgyűjtéshez csatlakozók száma Szlovákiában - jelentette be Berényi József, az aláírásgyűjtés felvidéki koordinátora hétfőn a csallóközi Somorján.

Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) által jegyzett Minority SafePack kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezés az egyes kisebbségi jogok EU-s kodifikálását célozza. A kezdeményezés támogatására 2018 áprilisáig több mint egymillió aláírást kell összegyűjteni az EU legalább 7 tagországában.

Szlovákiában tavaly augusztusban indult meg az aláírásgyűjtés, amelynek menetét a Magyar Közösség Pártja (MKP) felügyeli, más nemzeti kisebbségek és különböző civil szervezetek közreműködésével. A vonatkozó uniós szabályozás szerint az aláírásgyűjtésben résztvevő minden országban - az ottani lakosságszám szerint megállapított - minimális szintet teljesíteni kell. Ez a minimum Szlovákiában kevesebb mint tízezer aláírás, amit már szeptember végére sikerült begyűjteni. A kezdeményezés felvidéki szervezői azonban ennél jóval többet vállaltak, 50 ezer aláírásra tettek ígéretet, ezt a számot mostanra érték el.

"A széles összefogásnak köszönhetően ma elmondhatjuk, hogy az általunk ígért 50 ezer aláírás összegyűlt" - jelentette be Berényi József, az MKP elnökségi tagja, a felvidéki magyar párt korábbi elnöke. Hozzátette: hét országban már "reményteljesen gyűlik" az aláírások számukra megszabott mennyisége, de az együttvéve szükséges egymillió aláírástól még messze vannak, s így folytatják a gyűjtést.

Az EU tagországaiban együttvéve csaknem 60 milliót tesz ki az ott élő őshonos kisebbségek tagjainak száma. A Minority SafePack polgári kezdeményezés az ő kisebbségi jogaik EU-s kodifikálását tűzi ki célul. A kezdeményezés bejegyzését korábban elutasította az Európai Bizottság (EB), de ezt a határozatát a kezdeményezők megtámadták az EU luxemburgi bíróságán és pert nyertek. Ezt követően tavaly márciusban az EB megállapodott a kezdeményezőkkel a javaslatcsomag részleges bejegyzéséről. Amennyiben 2018 április másodikáig sikerül összegyűjteni a polgári kezdeményezéshez szükséges egymillió aláírást és így a polgári kezdeményezés sikeres lesz, az EB-nek véleményt kell mondania arról, hogy milyen irányba folytatja az indítványozott jogok megformálását.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!