Marcel Bolos európai forrásokért felelős volt minisztert nevezték ki a román digitalizálási tárca élére

Külföld, 2022.01.28

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) által jelölt Marcel Bolost nevezte ki pénteken a román kormány kutatásért, innovációért és digitalizálásért felelős miniszteri tisztségébe pénteken Klaus Iohannis román államfő.

Az 53 éves, nagyváradi politikus 2019-2020 között az európai forrásokat kezelő tárcát vezette Ludovic Orban kisebbségi liberális kormányában. A Nagyváradi Tudományegyetem közgazdasági, illetve villamosmérnöki-informatika karának oklevelével is rendelkező, egyetemi oktatóként tevékenykedő, illetve a helyi és a központi közigazgatásban is szerepet vállaló liberális politikus nemrég megerősítette, hogy negyvenéves kora óta - a teológia elvégzését követően - ortodox papként is szolgál, de ezt nem tüntette fel önéletrajzában, mert nem keveri össze a hitet a szakmai kérdésekkel.

A Nicolae Ciuca liberális miniszterelnök vezette új román nagykoalíciós kormánynak azért kellett beiktatása után két hónappal személycserét végrehajtania, mert a tisztségre eredetileg kinevezett Florin Roman, a PNL alelnöke plágiumbotrányba keveredett és kevesebb mint három héttel hivatalba lépését követően, december közepén benyújtotta lemondását a miniszteri tisztségről. A bukaresti média akkor azzal vádolta a kutatásért és innovációért is felelős, újonnan kinevezett Florin Romant, hogy a mesterképzést lezáró szakdolgozatában plagizált, a képviselőház honlapján közzétett szakmai önéletrajzában pedig csúsztatások szerepelnek.

Az új miniszter pénteken délután teszi le a hivatali esküt az elnöki hivatalban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!