Március 18-án nyílik a magyar szervezésű New Visegrad Photography kiállítás Bécsben

Külföld, 2021.03.15

Az öt ország összefogásából született New Visegrad Photography utazókiállítás csütörtöktől Bécsben mutatja be a régió legtehetségesebb fotóművészeit.

A bécsi Collegium Hungaricumban nyíló tárlat különlegessége, hogy Bécs az idei első helyszín, amely - az Európa-szerte több országban megrendezett, de csak virtuálisan megtekinthető kiállítás után - az online bemutató mellett látogatókat is tud fogadni.

A New Visegrad Photography a V4-ek országai - Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - és a közép-európai kulturális együttműködés kiterjesztésének szándékával Szerbia legnevesebb művészeti intézményeinek bevonásával jött létre és a régió kiemelkedő friss diplomás fotóművészeit ismerteti meg a nemzetközi közönséggel. A kiállítássorozaton öt ország 24 fiatal fotósának alkotásai szerepelnek. Magyarországot tíz művész képviseli.

Kudász Gábor Arion, fotóművész, a MOME egyetemi docense, a kiállítás kurátora szerint annak megfogalmazására tesznek kísérletet, hogy a nemzetközi hatásoknak minden korábbinál jobban kitett fiatal művészgeneráció számára mit jelent a közép-kelet-európaiság.

A kiállításon szereplő alkotók ugyan fiatal, tanulmányaikat az elmúlt években végzett fotóművészek, de többen közülük már jelentős szakmai sikereket tudhatnak maguk mögött. Fotóikat olyan elismert nemzetközi művészeti platformok is publikálták, mint a LensCulture, a Contemporary Lynx vagy a Fotograf Magazine. A New Visegrad Photography válogatásában szereplő fotósorozatáért Bánhegyesy Antal 2019-ben elnyerte a Capa-nagydíjat, Weronika Perłowska pedig a Contemporary Lynx díját és munkáját a lengyel Vogue magazin is bemutatta.

Az utazótárlat Bécs mellett többek között Berlinben, Brüsszelben, Prágában, Rómában, Varsóban vendégeskedik és szervezés alatt állnak további külföldi állomások is. Március 15-ig a pozsonyi kiállítás egy online virtuális galériában tekinthető meg, majd a járványügyi korlátozások enyhítését követően ide kültéri kiállításként is visszatér. A magyarországi érdeklődők Debrecenben láthatják majd az anyagot, ahol 2021 nyarán, a magyar V4 elnökség kapcsán utcai kirakatkiállítás formájában kerül a közönség elé.

A New Visegrad Photography szervezője az idén 25 éves EDGE Communications művészeti ügynökség, szakmai partnerei a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és az Art Photo Budapest, Közép- és Kelet-Európa egyetlen nemzetközi fotóművészeti vására. A program fő támogatója az International Visegrad Fund, a vándorkiállítás szervezőpartnere a Külgazdasági és Külügyminisztérium.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!