Márciusban emelkedtek a termelői árak Németországban

Külföld, 2021.04.20

Az energiaárak és a szén-dioxid-adó miatt márciusban több mint kilenc éve a legnagyobb mértékben emelkedtek a termelői árak Németországban - jelentette kedden a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis.

A márciusi termelői árak 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a februári plusz 1,9 százalékos éves emelkedés után. A piac 3,3 százalékos emelkedésre számított.

Az előző hónaphoz viszonyítva márciusban 0,9 százalékkal emelkedtek a termelői árak a februári 0,7 százalékos havi áremelkedés után. A piac 0,6 százalékos havi áremelkedést várt márciusra.

A termelői árak egy évvel ezelőtt, tavaly márciusban 0,8 százalékkal csökkentek éves összevetésben. A csökkenés novemberig tartott, a legnagyobb mértékű májusban volt, 2,2 százalékos. A termelői árak tavaly decemberben kezdtek emelkedni 0,2 százalékkal. Januárban 0,9 százalékos, februárban 1,9 százalékos volt az éves áremelkedés.

A márciusi 3,7 százalékos éves áremelkedés több mint kilenc éve, 2011 novembere óta a legmagasabb Németországban. A termelői árak márciusi emelkedését elsősorban a feldolgozott nyersanyagok 46,8 százalékos, valamint az állati takarmányok 15,9 százalékos drágulása idézte elő. A beruházási tőkejavak ára 0,9 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkek termelői ára 1,4 százalékkal emelkedett.

Az energiaárak 8,0 százalékkal mentek fel tavaly márciushoz mérve, elsősorban az áramdíj 9,6 százalékos emelkedése, illetve a januárban bevezetett szén-dioxid-adó miatt. A földgáz ára például az ipari felhasználók számára szén-dioxid-adó nélkül 7,0 százalékkal emelkedett egy év alatt, az adóval együtt pedig 18,2 százalékkal.

Energiaárak nélkül a termelői árak 2,4 százalékkal emelkedtek márciusban Németországban a februári 1,4 százalékos éves áremelkedés után.
https://www.destatis.de/DE/Presse/Pressemitteilungen/2021/04/PD21_196_61241.html
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!