Maryland állam pert indított az ügyvezető igazságügyi miniszter megbízatása miatt

Külföld, 2018.11.13

Maryland állam pert indított Matthew Whitaker ügyvezető igazságügyi miniszter kinevezése miatt.

A keresetben Brian Frosh, Maryland államügyésze pártosnak és "alkalmatlannak" nevezte Matthew Whitakert. Azzal érvelt, hogy kinevezése alkotmányellenes volt, mert az alaptörvény értelmében az Egyesült Államok fő tisztségviselőit csak szenátusi meghallgatás és támogatás után lehet kinevezni.

Az államügyész azt kérte a bíróságtól, hogy mondja ki, Matthew Whitaker nem szolgálhat igazságügyi miniszterként, és helyette Rod Rosenstein igazságügyi miniszterhelyettest kell kinevezni.

Matthew Whitaker kinevezését ugyan a szintén republikánus George W. Bush kormányzatának két volt igazságügyi minisztere is bírálta, a Trump-kormány azonban azzal érvel: a megbízatás átmeneti időre szól, Donald Trump januárig új minisztert jelöl a posztra.

Whitakert - akit Jeff Sessions igazságügyi miniszter múlt heti lemondatása után nevezett ki Donald Trump - azért is különösen sok bírálat éri, mert ő felügyeli majd a Robert Mueller vezette különleges bizottság munkáját.

A bizottság azt vizsgálja, volt-e összejátszás a 2016-os elnökválasztási kampány idején Donald Trump kampánycsapatának munkatársai és az oroszok között.

A menesztett Sessions etikai megfontolásokra hivatkozva kezdettől kivonta magát a vizsgálatban történő részvétel alól, és a feladatot helyettesére, Rod Rosensteinre bízta. Rosensteinről időközben kiderült: titokban hangfelvételeket készített, illetve azok készítésére akarta rábeszélni a Fehér Ház néhány munkatársát, azzal a céllal, hogy lejárassák Donald Trumpot.

Matthew Whitaker már a megbízatása utáni percekben bejelentette: nem vonja ki magát a vizsgálatból, Rosenstein helyett ő felügyeli majd a Mueller-bizottságot. A kongresszus demokrata párti politikusai felszólították, hogy - a tárca belső etikai bizottságával konzultálva - ne felügyelje a Mueller-bizottságot.

Elemzők szerint ha a kormányzatra nézve kedvezőtlen ítélet születne Whitaker kinevezése ügyében, azt az igazságügyi minisztérium várhatóan megfellebbezné, és akkor az ügyben az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság feladatát ellátó legfelsőbb bíróság mondhatja ki a végső szót.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!