Matteo Renzi: az olasz balközép migrációs politikája nehézségeket teremtett

Külföld, 2018.02.13

Az olasz balközép migrációs politikája nehézségeket teremtett - mondta Matteo Renzi, a Demokrata Párt (PD) főtitkára, volt miniszterelnök kedden a parlamenti választások előtti utolsó sajtótájékoztatóján, amelyen a középbaloldali kormánypárt választási esélyeit latolgatta.

Matteo Renzi elismerte, hogy a 2014 és 2016 között általa vezetett balközép kormány migrációs politikája nehézségeket teremtett az érkezők jelentős száma és a migráció keltette olaszországi félelem miatt. Hozzátette, hogy az olasz jobbközép koalíció, kiváltképp az Északi Liga pártja erre a félelemre alapozza a migránsokkal szembeni politikáját.

Matteo Renzi korszakváltó kérdésnek nevezte a migrációt, kijelentve, hogy az olasz balközép képes volt ezt irányítani. Hangsúlyozta, hogy több ezer ember életét mentették meg a Földközi-tengeren. Szerinte lehet, hogy ez egy, két vagy három százalékpont elvesztéséhez vezetett a kormány népszerűségi mutatóját illetően, de - mint fogalmazott - egy felmérés sem ér fel az emberéletek mentésével. Megjegyezte, hogy az utóbbi nyolc hónapban jelentősen csökkent a dél-olaszországi partokon kikötők száma.

Az olaszországi felmérések valójában azt mutatják, hogy az olasz választók egyharmada a pártok migrációs politikájának függvényében voksol majd a március 4-i parlamenti választásokon.

Az olasz partokra érkezők száma azután csökkent, hogy tavaly nyáron Róma támogatásával Líbia megerősítette partjainak ellenőrzését, az olasz kormány szigorúan szabályozta a nem kormányszervezetek (NGO) Földközi-tengeri mentési tevékenységét.

Matteo Renzi a választások előtti utolsó sajtótájékoztatóját a külföldi tudósítóknak tartotta. Kijelentette, hogy az olasz balközép az utóbbi öt év eredményeivel kampányol a Silvio Berlusconi vezette jobbközép és az Öt Csillag Mozgalom (M5S) megvalósíthatatlan ígéreteivel szemben.

Matteo Renzi hangoztatta, hogy a PD jelenlegi 25 százalék alatti támogatottsága a 2013-as helyzetet idézi. Kizárta, hogy a PD a mostani választásokon elsöprő sikert arasson, de véleménye szerint a párt nem is fog jelentős vereséget szenvedni. Nem zárta ki, hogy a PD ismét kormányerő lehetne.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!