Mattis: az Egyesült Államokat szétszakítja a megosztottság

Külföld, 2019.08.28

Az amerikai társadalmat szétszakítja a belső politikai megosztottság, az Egyesült Államoknak ugyanakkor külső szövetségesekre van szüksége a túléléshez - írja Jim Mattis volt amerikai védelmi miniszter nemsokára megjelenő önéletrajzi könyvében, amelyből a The Wall Street Journal szerdai száma közölt részleteket.

A politikus úgy vélekedik: az amerikaiak ma már nem egységesek, és Washington nem játszik vezető szerepet szövetségesei körében.

"Engem katonaemberként nem is külső ellenfeleink aggasztanak, hanem belső megosztottságunk" - fogalmaz a volt miniszter.

Később kifejti, hogy az amerikai belpolitikát egymás iránt ellenségesen viselkedő törzsek küzdelmei jellemzik, az érzelmi politizálás és egymás kölcsönös megvetése lett uralkodó.

"Minden amerikainak fel kell ismernie, hogy demokráciánk kísérlet, amely visszafordítható. Valamennyien tudjuk, hogy jobbak vagyunk, mint a jelenlegi politikánk. Nem szabad megengednünk, hogy a törzsi küzdelmek tönkretegyék e kísérletünket" - hangsúlyozza Mattis.

A haditengerészet tábornokaként szerzett tapasztalatairól írva leszögezi: "Egy bölcs vezetőnek a valósággal kell foglalkoznia, és meg kell bíznia abban, hogy beosztottjai tudják, hogyan kell a célokat valóra váltani. "A bölcs vezetés együttműködést kíván meg, másként kudarcra ítéltetik".

Szerinte Amerika egyedül nem tudja megvédeni népét és gazdaságát, a túléléshez szüksége van külső szövetségesekre.

"A nemzetek szövetségeseikkel együtt virulnak, de nélkülük elsorvadnak" - írja. Meggyőződése szerint az állandó vitázás nem elégséges, ha valaki vezető. Egy vezetőnek stratégiai éleslátásra van szüksége, amellyel kivívja a korábbi zavaros időkben az Egyesült Államok mellett álló nemzetek tiszteletét. A volt védelmi miniszter leszögezi: "Ennek hiányában egyre magányosabbak leszünk, és ez nagyobb kockázatot jelent a világ számára is."

Jim Mattis 2018 decemberében nyújtotta be lemondását, mert nem értett egyet Donald Trump elnökkel a szíriai helyzet megítélésében és a tervezett afganisztáni kivonulás részleteiben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!