Medvegyev: Moszkva nem fogja elsőként visszavonni az ellenszankciókat

Külföld, 2019.11.25

Oroszország nem fogja elsőként visszavonni az ellene elrendelt szankciókra válaszul bevezetett importkorlátozásokat - jelentette ki Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök, miután hétfőn Moszkvában fogadta finn hivatali partnerét, Antti Rinnét.

Medvegyev a megbeszélést követő közös sajtóértekezleten azt mondta, az orosz vállalatok egy része kifejezetten azt kéri tőle, hogy az ellenszankciók "örökre" érvényben maradjanak. Nem zárta ki ugyanakkor, hogy ha Ukrajnában elmozdulás történik a - Moszkva által belső konfliktusnak mondott - válság rendezése terén, akkor javulhat az Oroszország és az EU közötti viszony is.

"Ha nem sikerül előrelépni, akkor a szankciók és a mi ellenszankcióink is sokáig megmaradnak. De ilyen körülmények között is lehet élni és fejlődni" - mondta.

Hozzátette, hogy sokkal fontosabbnak tartja az egyes uniós tagállamokkal való kétoldalú, mint az EU egészével való kapcsolattartást.

"Normális kapcsolatokat akarunk az EU-val, de addig, amíg az EU nem akarja ezeket helyreállítani, semmit sem fogunk tenni" - fogalmazott a kormányfő. Ha Brüsszel rontotta el a viszonyt, akkor neki is kell azokat helyreállítania - tette hozzá.

Célzást tett rá, hogy az EU-nak új vezetése van, amely ezt megtehetné.

Rinne azt hangoztatta, hogy az EU-orosz kapcsolatok normalizálásának ügye a "feszültséget keltő" ukrajnai konfliktus rendezésének függvénye, amelyben Oroszországnak "kulcsszerepe" van. Kifejezte reményét, hogy a "normandiai négyek" december 9-én esedékes párizsi csúcstalálkozóján sikerül majd előrelépni a minszki megállapodások megvalósítása terén, mert ez előfeltétele a szankciók feloldásának.

Vlagyimir Putyin orosz elnök júniusban 2020 végéig meghosszabbította az Oroszországot szankciókkal sújtó országokra, köztük az Európai Unió tagállamaira vonatkozó élelmiszer-behozatali embargót. Ezt megelőzően az Európai Bizottság 2020. június 23-ig hosszabbította meg az Oroszország ellen a Krím félsziget 2014-ben történt orosz elcsatolása és a délkelet-ukrajnai beavatkozás miatt bevezetett, évente meghosszabbított, és a tavalyi kercsi incidens címén kiegészített, meghosszabbított gazdasági büntetőintézkedéseket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!