Medvegyev: Moszkva nem követi a kínai példát az internet szabályozásában

Külföld, 2019.03.29

Oroszország nem fogja követni Kína példáját a világháló rá eső szegmensének szabályozásában - közölte Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök pénteken a VKontaktye orosz közösségi oldal felhasználóinak kérdéseire válaszolva.

"Természetesen nálunk nem lesz olyan szabályozás, mint Kínában. De többet mondok ennél: Kínában ez a szabályozás gyakran nem hozza azokat az eredményeket, amelyeket eredetileg megcélzott" - hangoztatta a kormányfő, hozzátéve, hogy Moszkva nem készül egy tűzfal kiépítésére.

Medvegyev azzal a törvénytervezettel kapcsolatban igyekezett megnyugtatni közönségét, amely az orosz internet stabil autonóm működtetését kívánja szavatolni a világhálóról történő lekapcsolása esetén. A kormányfő emlékeztetett rá, az internet történelmileg úgy alakult ki, hogy működését jelentős mértékben az Egyesült Államok, nem pedig nemzetközi szerződések határozzák meg.

"Ezért meg kell védelmeznünk az érdekeinket, nem azért, hogy mi valamit lekapcsoljunk, hanem hogy bennünket ne kapcsoljanak le" - mondta.

A kormányfő szerint az orosz internet-biztonsági törvény érvényesítéséhez "nincs szükség fantasztikus kiadásokra", ugyanakkor konkrét összeget nem nevezett meg.

Az orosz parlamet alsóháza első olvasatban február 12-én szavazta meg az orosz internet stabil autonóm működtetéséről rendelkező törvénytervezetet. A kizárólag a kormányzó Egységes Oroszország párt által támogatott előterjesztés indoklása szerint az Egyesült Államok kiberbiztonsági doktrínája a kibertérben végrehajtandó támadó műveletekkel számol, és mások mellett Oroszországot is fenyegető tényezőként nevezi meg.

A jogszabály olyan infrastruktúra létrehozását kezdeményezi, amely "szavatolja az orosz internetes erőforrások működését abban az esetben, ha lehetetlenné válik az orosz távközlési szolgáltatók kapcsolódása az internethálózat külföldi gyökérszervereihez". A dokumentum egyebek között rögzíti a forgalomirányítás szabályait, valamint azt, hogy azoknak miként kell érvényt szerezni.

Az internet Oroszországon belüli stabilitásának veszélyeztetése esetén a tömegtájékoztatás- és távközlés-ügyi hatóságot (Roszkomnadzor) - a kormány által meghatározandó módon - központi irányítást vezethet be az általános felhasználású hálózatban, és intézkedéseket foganatosíthat majd a fenyegetések elhárítása érdekében.

Oroszországban egyébként pénteken lépett hatályba a világhálón történő szándékos álhírterjesztést és az állami jelképek megcsúfolását weboldal-lekapcsolással, pénzbírsággal és szabadságvesztéssel büntető két törvény.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!