Medvegyev: több száz milliárd rubel kárt okoztak Oroszországnak a kibertámadások

Külföld, 2018.10.16

Nagyságrendileg mintegy 600 milliárd rubel (2,5 ezer milliárd forint) kárt okoztak tavaly Oroszországnak a kibertámadások - jelentette ki az orosz miniszterelnök egy, Moszkvában kedden az innováció témakörében megtartott fórumon.

Dmitrij Medvegyev hangsúlyozta, hogy ez "jelentős pénz" az orosz gazdaság számára. A kormányfő, aki szerint 2017-ben világszerte ezermilliárd dolláros kárt okoztak a kibertámadások, sürgette az országos és a globális szintű összefogást a kiberbiztonság szavatolása érdekében.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő kedden az NTV orosz tévécsatornának nyilatkozva visszautasította Ank Bijleveld holland védelmi miniszternek azt a vasárnap elhangzott állítását, amely szerint Oroszország kiberháborút folytat Hollandia ellen. Mint mondta, Moszkvának nincs tudomása arról, hogy kiberháború állapotában lenne vagy lesz Hágával.

Zaharova szerint Oroszország baráti és kölcsönösen előnyös kapcsolatokra törekedett Hollandiával, és értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy szerinte Hága hagyja, hogy eszközként használják fel egy oroszellenes politikai játékban.

Bijleveld vasárnap elmondta, a holland biztonsági szolgálatok brit kollégáik segítségével áprilisban megakadályozták, hogy négy orosz állampolgár hackertámadást intézzen a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) ellen. Mint mondta, a Hága által orosz katonai hírszerzőknek tartott gyanúsítottak adatokat akartak szerezni az angliai Salisburyben Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynök és lánya elleni merényletkísérlet, valamint a 2014-ben Délkelet-Ukrajna felett lelőtt malajziai repülőgép ügyében folytatott nyomozásról.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!