Megemlékezéseket tartottak a tulsai mészárlás 100 éves évfordulóján

Külföld, 2021.06.01

Az Oklahoma állambeli Tulsa városában megemlékezéseket tartottak a tulsai mészárlás 100 éves évfordulóján hétfőn.

1921-ben az oklahomai város Greenwood kerületében, amely akkoriban - a jómódban élő afroamerikaiakra utalva - a Fekete Wall Street nevet viselte, rasszista zavargások törtek ki, miután egy afroamerikai férfit egy fehér nő bántalmazásával vádoltak. A fehérek szinte teljesen lerombolták a módos fekete negyedet, kifosztották az otthonokat és felgyújtották az épületeket.

Becslések szerint többszáz halálos áldozata volt az esetnek és ezrek váltak hajléktalanná. A tulsai mészárlást az egyik legvéresebb rasszista tömeggyilkosságának tartják az Egyesült Államok történetében. A támadásért soha senkit nem vontak felelősségre és az áldozatokat sem kárpótolták az elvesztett életekért és vagyonukért.

A 106 éves túlélő Lessie Benningfield Randle azt mondta, még mindig emlékszik egy házra, amelyet lángok borítanak és a teherautókba pakolt holttestekre. "Elég kicsi gyerek voltam, de emlékszem, hogy futottam és a katonák bejöttek" - mondta Randle a Reuters hírügynökségnek adott interjúban. Az erőszaknak végül a Nemzeti Gárda fellépése vetett véget Greenwoodban.

"Ez volt a Mekka. Tulsa az volt, ami ma Atlanta." - mondta Duke Durant tulsai őslakos, utalva az Egyesült Államok akkoriban virágzó fekete közösségének otthont adó városra.

A megemlékezések már pénteken elkezdődtek az oklahomai városban. A Black Wall Street Legacy Fesztiválon Randle és két másik túlélő, Viola Fletcher és Hughes Van Ellis vezetésével indult felvonulás. A túlélőkhöz közösségi szervezetek és mintegy 450 diák csatlakozott. "Egyek vagyunk" - mondta a felvonulás közben Van Ellis.

A 107 éves Viola Fletcher, a mészárlás legidősebb túlélője május elején vallomást tett a kongresszus előtt, és kijelentette, hogy Tulsa, valamint Oklahoma állam ellen jogi lépéseket tesz, valamint jóvátételt kér a támadásért. "Soha nem fogom elfelejteni a fehér csőcselék erőszakosságát, amikor elhagytuk az otthonunkat" - fogalmazott akkor Fletcher. "Még mindig látom, hogy fekete férfiakat lőnek le, fekete testek hevernek az utcán. Még mindig érzem a füst illatát és látom a tüzet. Hallom a sikolyokat" - tette hozzá a túlélő.

Joe Biden amerikai elnök a hétfői napot emléknappá nyilvánította és közleményében felszólította az amerikaiakat, hogy "közösen kötelezzék el magukat a rendszerszintű rasszizmus felszámolása mellett, és segítsenek az elpusztított közösségek és életek újjáépítésében". Biden szerint a szövetségi kormánynak szerepe van abban, hogy "megfosztották a jóléttől és a lehetőségektől a fekete közösségeket."

Az amerikai elnök kedden a helyszínre látogat, ahol találkozik a túlélőkkel és felavatják a 20 millió dollárból létrehozott, a városrész történetét bemutató Greenwood Rising múzeumot. "A rasszista indíttatású mészárlás túlélői közül sokan haldokolnak vagy már meghaltak, ezért igyekszünk elmesélni a történeteiket, és emlékezni a történelmünknek erre a részére." - mondta Michelle Place, a múzeum ügyvezető igazgatója.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!