Megérkeztek az első amerikai katonák Szlovákiába egy hadgyakorlatra

Külföld, 2022.02.17

Megérkeztek Szlovákiába az első amerikai katonák a Saber Strike (Kardcsapás) fedőnevű hadgyakorlatra szerdán a késő éjszakai órákban. A Csehországból érkező konvojt a cseh-szlovák határon tiltakozók csoportja várta - jelentette a szlovák Markíza kereskedelmi televízió hírportálja, a tvnoviny.sk csütörtökön.

A portál jelentése szerint az autópályán érkező katonai konvoj a Lanzhot-Brodské határátkelőn lépte át a szlovák határt, majd a Malacky-Kuchynában lévő légibázisra folytatta útját. A tvnoviny.sk hírében hangsúlyosan idézte a szlovák védelmi minisztérium korábbi közlését, miszerint az amerikai csapatok részvételével tervezett hadgyakorlat "nem tartozik azon intézkedések sorába, amelyek az aktuális ukrajnai biztonsági helyzetre reagálnak".

Több egymást megerősítő médiaközlésben is beszámoltak arról, hogy az amerikai konvojt a határon tiltakozók csoportja várta. Andrej Danko, a szlovák parlament előző elnöke, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) vezetője, aki maga is részt vett a tiltakozó akcióban, a közösségi médiában megjelent posztjában néhány száz tiltakozót említett.

A CTK cseh állami hírügynökség jelentése szerint a Németországból Csehországon keresztül Szlovákiába tartó amerikai katonák 5 - egyenként 3-5 kisebb csapatra oszló - csoportban haladnak át Csehország területén, miközben ezek közül az utolsó várhatóan kedden hagyja el az ország területét.

A szlovák védelmi minisztérium e heti közlése szerint a Saber Strike hadgyakorlatra megközelítőleg 2 ezer amerikai katona és velük együtt mintegy 600 harci és műszaki eszköz érkezik Szlovákiába. A szaktárca szerint a gyakorlaton a szlovák fegyveres erők közel 1300 tagja vesz majd részt.

Daniel Zemko, a szlovák fegyveres erők vezérkari főnöke a gyakorlatról azt mondta: ennek tervei 2019-re nyúlnak vissza. A TASR szlovák közszolgálati hírügynökség csütörtöki hírelőzetese szerint a délután folyamán a kuchynai légibázison a hadgyakorlat előkészületeit bemutató médianapot tartanak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!