Meghibásodott a Nemzetközi Űrállomás orosz moduljának egyik számítógépe

Külföld, 2018.11.06

Üzemzavar lépett fel a Nemzetközi Űrállomás orosz Zvezda modulján a három számítógép egyikénél, de ez nem jelent veszélyt sem az állomás működésére, sem a személyzetének tevékenységére - közölte a Roszkoszmosz orosz állami űrvállalat kedden a honlapján.

A Roszkoszmosz szerint a normál ciklogram két csatorna használata mellett is végtelen idejű repülést tesz lehetővé. A szakemberek csütörtökön azonban újraindítják a programkészségét elveszített komputert, mert szavatolni akarják a Progressz teherűrhajó novemberi üzembiztos csatlakozását.

A számítógép cseréjére a Roszkoszmosz sajtószolgálata szerint nem lesz szükség.

A hír a megszokottnál nagyobb figyelmet kapott, mert október 11-én, nem sokkal a felbocsátása után kényszerleszállást hajtott végre a Nemzetközi Űrállomásra elindított Szojuz FG rakétával felbocsátott Szojuz MSZ-10 orosz űrhajó, a fedélzetén Alekszej Ovcsinyinnel és Nick Hague-gel. Az orosz és az amerikai űrhajós épségben ért földet az ejtőernyővel fékezett visszatérőkabinban. Embert szállító orosz űrhajóval legutóbb 35 éve történt baleset a felbocsátáskor.

A Roszkoszmosz szerint a balesetet emberi hiba okozta, a hordozórakétának az első és a második fokozat szétválását jelző szenzora meghibásodott, amikor Bajkonúrban összeszerelték.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!