Meghirdette a román kormány a belpolitikai válságot kiváltó fejlesztési terv alkalmazási szabályait

Külföld, 2021.09.23

Megjelentek a román hivatalos közlönyben az Anghel Saligny elnevezésű, a bukaresti kormányválságot előidéző nagyszabású fejlesztési terv alkalmazási szabályai, így az önkormányzatok november 8-ig nyújthatják be a pályázataikat - derült ki csütörtökön a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) közleményéből.

A román költségvetésből finanszírozott 50 milliárd lejes (3500 milliárd forint) keretösszegű, hat évre szóló fejlesztési tervvel a kormány a helyi és megyei önkormányzatok számára nyújt támogatást a víz-, gáz- és szennyvízhálózataik kiépítésére és közútjaik modernizálására.

Az RMDSZ közleménye Cseke Attila fejlesztési minisztert idézi, aki elmondta, hogy minden olyan önkormányzat részesülhet támogatásban, amelyik hibátlan pályázatot nyújt be, a cél az, hogy az országban mindenhol elinduljon a fejlesztés.

Hozzátette: egyelőre víz-, szennyvíz- és úthálózat építésére lehet pályázni. A gázhálózat kiépítésére a fejlesztési és az energiaügyi minisztérium közös szabályozást dolgoz ki, amelyet hamarosan szintén meghirdetnek.

A közművesítési terv 12 ezer kilométer víz- és szennyvízhálózat megépítésére teremt forrást 700 ezer családnak biztosítva az alapvető közszolgáltatásokat, és 5 ezer kilométer utat korszerűsíthetnek. Cseke Attila emlékeztetett, hogy az önkormányzatok 10 százalékkal több finanszírozást nyerhetnek, ha a kistérségi társulásokon keresztül pályáznak.

Szeptember elején e fejlesztési terv miatt tört ki Bukarestben újabb kormányválság, miután a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (PLUS) összeolvadása nyomán létrejött USR PLUS nem volt hajlandó támogatni a programot arra hivatkozva, hogy ez a korrupció melegágya, ugyanis szerintük lehetővé teszi, hogy pártpreferenciák szerint osszák szét a pénzt. Mivel az USR PLUS akadályozta a program elfogadását Stelian Ion volt igazságügyi miniszter révén, Florin Citu liberális miniszterelnök leváltotta, majd az USR PLUS valamennyi minisztere benyújtotta lemondását. Jelenleg a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az RMDSZ miniszterei alkotják a kabinetet, a válság feloldását a PNL szombati tisztújító kongresszusa után várják, miután eldől, hogy a kormány fő erejét alkotó PNL-t Ludovic Orban jelenlegi elnök vagy Citu vezeti a következő négy évben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!