Meghívást kapott Konstantinápolytól a frissen megválasztott új ukrán ortodox egyház vezetője

Külföld, 2018.12.16

Hivatalos meghívást kapott a konstantinápolyi ökumenikus patriarkátustól a szombaton megválasztott új egységes és Moszkvától független ukrán ortodox egyház vezetője, Jepifanyij, Kijev és egész Ukrajna metropolitája - számolt be vasárnap az UNIAN ukrán hírügynökség a konstantinápolyi patriarkátus által kiadott sajtóközleményre hivatkozva.

Konstantinápoly üdvözölte, hogy sikerrel zárult szombaton Kijevben az ukrajnai ortodox egyházakat egyesítő gyűlés, amelynek résztvevői létrehozták az új egységes egyházat, és megválasztották annak vezetőjét Jepifanyij személyében. A közlemény szerint január 6-án Isztambulban misét celebrál I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka, ennek alkalmából át kívánja adni Jepifanyijnak a tomoszt, vagyis az ukrán ortodox egyház autokefáliáját (önállóságát) kimondó iratot.

A kijevi patriarkátust az egyházegyesítésig vezető Filaret a továbbiakban az új egyház tiszteletbeli pátriárkája lesz, és a Szent Vlagyimir székesegyházban folytatja a szolgálatot - tájékoztatott Jevsztratyij, a kijevi patriarkátus szóvivője. Hozzáfűzte, hogy az új, egyesített egyház hivatalos elnevezése: Ukrajna Ortodox Egyháza.

Petro Porosenko ukrán elnök előző napi beszédében úgyszintén hangsúlyozta, hogy Filaret a jövőben is a lelki vezetője marad az ukrán ortodox egyháznak. Jepifanyij metropolita egyébként szintén a kijevi patriarkátushoz tartozó pap, akit Filaret "jobb kezének" tartanak. Az új egyház vezetőjeként nem pátriárka, hanem metropolita marad a hivatalos tisztsége, az általa vezetett új ukrán egyház viszont független lesz és egyenrangú a többi ország nemzeti ortodox egyházéval, legalábbis ukrán sajtóértesülések szerint ez áll abban az alapító okirattervezetben, amelyet a szombati gyűlésen jóváhagytak.

Petro Porosenko ukrán elnök áprilisban fordult I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökomenikus pátriárkához azzal a kéréssel, hogy adjon önállóságot a most még az orosz ortodox egyház joghatósága alá tartozó - ráadásul megosztott - ukrán ortodox egyháznak. Az eljárási rend szerint ezt annak az országnak kell - vezetője révén - hivatalosan kezdeményeznie az ökumenikus pátriárkánál, amelyben az adott ortodox egyház működik.

Konstantinápoly előbb kijelentette, hogy joga van az ökumenikus pátriárkának döntenie a kérdésben, továbbá visszavette joghatóságát az ukrán ortodox egyház fölött Moszkvától. A konstantinápolyi szinódus október elején úgy döntött, hogy amint létrejön az egyesített ukrán ortodox egyház, az ökumenikus pátriárka megadja az új egyházvezetőnek a tomoszt, vagyis az önállóságról szóló iratot.

Ennek érdekében egyesíteni kellett az Ukrajnában működő ortodox egyházat, amely három külön szervezetre szakadt: a Moszkvához hű maradt "szárnyra", a kijevi patriarkátus ukrán ortodox egyházára - amely 1992-ben szakadt ki Filaret pátriárka vezetésével már akkor azzal az igénnyel, hogy Ukrajnának Oroszországtól független, saját nemzeti ortodox egyháza legyen - és az előbbi kettőnél egy jóval kisebbre, az úgynevezett autokefál ortodox egyházra. Szombaton mindhárom egyházi szervezet képviselői részt vettek az eggyházegyesítő gyűlésen.

Moszkva viszont a kijevi patriarkátust és az autokefál ukrán ortodox egyházat nem ismeri el legitimnek, szakadárnak tekinti azokat, ezért ellenezte az egyházegyesítést, az ukrán ortodox egyház önállóvá válását pedig az orosz világi és politikai vezetés egyaránt az évezred egyházszakadásának nevezi.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!