Megjelent az Integritás Hatóság pályázata a Korrupcióellenes Munkacsoport tevékenységében való közreműködésre

Külföld, 2022.11.14

Megjelent az Integritás Hatóság nyílt pályázata a Korrupcióellenes Munkacsoport nem kormányzati szereplőket képviselő tagjaira - közölte a Integritás Hatóság Igazgatósága hétfőn az MTI-vel.

Közleményük szerint a meghirdetett tíz pozícióra megfelelő tapasztalattal és érdemi, személyes közreműködést vállaló szakemberek jelentkezését várják egyéni pályázat formájában, vagy valamely civil szervezet képviseletében.

A pályázat az eutaf.kormany.hu/korrupcioellenes-munkacsoport oldalon érhető el.

A munkacsoport a hatóságtól független elemző, javaslattevő, véleményező és döntéselőkészítő feladatokat lát el és 21 tagja van: a hatóság elnöke mellett a nem kormányzati szereplőket és az állami szerveket tíz-tíz tag képviseli.

A jelentkezők közül a nem kormányzati szereplőket képviselő tagjelöltek listáját a hatóság elnöke állítja össze. A testület munkájában részt vevő nem kormányzati szereplőket képviselő tagokat a hatóság igazgatósága döntésének megfelelően a munkacsoport elnöke kéri fel.

Minden tagot azonos jogok és kötelezettségek illetnek meg a munkacsoport működésével összefüggésben, beleértve az információkhoz való hozzáférést és a beavatkozási jogot. A testület tagjai, valamint az állandó és eseti jelleggel meghívottak a munkacsoportban végzett munkájukért díjazásban és költségtérítésben nem részesülnek.

A munkacsoport határozatlan ideig működik, és nem avatkozhat be a hatóság tevékenységébe; feladata a meglévő korrupcióellenes intézkedések vizsgálata és javaslatok kidolgozása, előterjesztése a korrupció megelőzésének és felderítésének javítását célzó intézkedésekre.

A testületnek az előbbi feladatok alapján éves jelentést kell készítenie, amely elemzi a korrupció és a korrupciós gyakorlatok kockázatait és tendenciáit, hatékony ellenintézkedéseket és bevált gyakorlatokat javasol a korrupciós kockázatok és korrupciós típusok megelőzésére, felderítésére és szankcionálására. Felméri továbbá a hatékony végrehajtást.

Éves jelentését a munkacsoport a tárgyévet követő március 15-éig fogadja el, és a jelentést megküldi a kormánynak, amely azt a honlapján közzéteszi.

A testületnek a korrupcióellenes küzdelem területén tevékenykedő független, nem kormányzati szereplőket képviselő tagjai jogosultak "árnyékjelentést" készíteni, amit a munkacsoport és a hatóság honlapján nyilvánosan hozzáférhetővé kell tenni.

A munkacsoport vezetője a hatóság elnöke, a testület alelnökét a nem kormányzati szereplőket képviselő tagjai közül, többségi döntéshozatal útján választják meg.

A testületi üléseket szükség szerint, de évente legalább két alkalommal tartják. A munkacsoport akkor határozatképes, ha tagjainak több mint fele az ülésen jelen van.

A pályázati felhívás szerint a munkacsoport nem kormányzati szereplőket képviselő tagjának olyan ember kérhető fel, aki bizonyíthatóan független a kormánytól, a hatóságoktól, a politikai pártoktól és az üzleti érdekektől. Feltétel továbbá a bizonyított szakértelem, a kellően hosszú és igazolható szakmai tevékenység a korrupció megelőzése, illetve a korrupció elleni küzdelem, az átláthatóság, a nyilvános információkhoz való hozzáférés, a közbeszerzési eljárások, továbbá a munkacsoport feladataihoz kapcsolódóan emberi jogok védelme, valamint a bűnüldözés területek legalább egyikében.

A pályázatot november 24-éig lehet benyújtani.

Az Országgyűlés október 4-én döntött arról, hogy autonóm államigazgatási szervként létrejön az Integritás Hatóság az európai uniós források felhasználásával kapcsolatos csalás, összeférhetetlenség, korrupció vagy más jogsértés kivizsgálása érdekében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!