Megkezdődött a fiatalokról szóló püspöki szinódus a Vatikánban

Külföld, 2018.10.03

Reménnyel és méltósággal teli jövőt szorgalmazott a fiatalok számára Ferenc pápa szerdai homíliájában, amellyel megnyitotta a fiataloknak szentelt, október 28-ig tartó püspöki szinódust a Vatikánban.

Ferenc pápa a szinódus nyitómiséjén kijelentette, az egyháznak segíteni kell a fiatalokat, hogy álmaik, reményeik és távlataik legyenek.

Ne hagyják magukat megfojtani és elnyomni a baljós prófétáktól, korlátoktól és tévedésektől, ellenkezőleg lehetőségük legyen teret és utat találni maguknak - mondta az egyházfő.

A pápa éppen ezért felszólította az egyházat, keresse a fiatalokat, engedve azon az egyházi "szerkezeten", amely ma "megbénít, elválaszt és eltávolít a fiataloktól", akiket Ferenc pápa a hit árváinak nevezett.

Emeljük tekintetünket a fiatalokra és vegyük észre, milyen helyzetekben élnek - jelentette ki Ferenc pápa a fiatalokat sújtó ideiglenességet, kiközösítést és erőszakot említve. Hozzátette: a háború, éhezés, kizsákmányolás áldozataivá váló fiatalok szenvedik el a múltban hozott döntések következményeit, "ne hagyjuk őket magukra az életüket elfojtó halálkereskedők kezében". A pápa szerint a recept az egyház számára az, hogy a fiatalok problémái "kreatív odaadással, intelligens, lelkes és reménnyel teljes dinamizmussal" nyerjenek megoldást. Ferenc pápa emlékeztetett, hogy a püspökök nagy része a II. Vatikáni Zsinat éveiben volt fiatal. Ne hagyjuk, hogy az egyház kizárólag mindent saját magához és saját fennmaradásához viszonyítson, "szélesítsük távlatainkat" - buzdította paptársait a pápa.

A fiatalok, a hit és a hivatástisztázás című találkozó - szinódusi szokás szerint - három hétig tart. A püspöki találkozót Ferenc pápa hirdette meg és a témáját is a pápa választotta ki a családról tartott 2014-es rendkívüli és a 2015-ös rendes szinódus után.

A Vatikánba 266 szinódusi atya érkezett a világ egyházmegyéiből köztük 50 bíboros, 6 patriárka, 44 érsek. A mindennap délelőtt és délután is zajló üléseken, nyelvi csoportokban, a szinódust témáit tartalmazó munkadokumentum (Instrumentum laboris) pontjait dolgozzák fel. Az eredményt magába foglaló zárójelentésről (Relatio synodi) a szinódus utolsó napján szavaznak. A találkozón 23 szakértő és 36 fiatal is részt vesz, 18 és 29 év közöttiek, akiknek azonban nincsen szavazati joguk.

Ez a Ferenc pápa által vezetett harmadik szinódus. A korábbi gyakorlat szerint a szinódusi ülések nem nyilvánosak, de napi sajtótájékoztatón bemutatják munkájukat, amelyek számos vatikáni és egyházi közösségi oldalon is követhetők.

A Magyar Katolikus Püspöki Kar (MKPK) nevében Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyés püspök, az MKPK ifjúsági ügyekkel megbízott tagja, valamint Kocsis Fülöp, a hajdúdorogi főegyházmegye érsek-metropolitája vesz részt.

A szinódus intézményét VI. Pál pápa vezette be: a pápa által összehívott püspöki gyűlés az egyház számára fontos és aktuális, a világban való tevékenységével kapcsolatos kérdéseket vitatja meg. Nem döntéshozó szervezet, de a szinódus zárójelentése alapul szolgál az ezt követő pápai dokumentum számára. A mostani szinódust megnyitó misén Ferenc pápa emlékeztetett, hogy ez az első, amelyen két kínai püspök is részt vesz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!