Megkezdődött Törökországban az ismert tévés prédikátor és társai pere

Külföld, 2019.09.17

Megkezdődött kedden az Isztambulhoz közeli Silivriben a bűnszervezet irányításával vádolt, ismert muszlim tévés prédikátor, Adnan Oktar és 225 követőjének pere - adta hírül az Anadolu török állami hírügynökség.

A beszámoló szerint az érintetteket a többi között politikai és katonai kémkedés kísérletével, bűnszervezet alapításával és irányításával, bűnszervezeti tagsággal, bűnszervezet támogatásával, szexuális visszaéléssel, a fegyvertartásról szóló törvény megsértésével, zsarolással, pénzmosással, rágalmazással, a korrupció elleni törvény megsértésével, lehallgatással, csalással, szándékos emberölési kísérlettel, a Törökországban fegyveres terrorszervezetnek nyilvánított nemzetközi gülenista hálózat támogatásával, a csempészet elleni törvény megsértésével, valamint közokirat-hamisítással vádolják.

A 3908 oldalas vádirat értelmében Adnan Oktarra 420 évtől 871 évig terjedő börtönbüntetés várhat.

Az ügy 226 vádlottja közül 167-en ülnek előzetes letartóztatásban.

Oktart tavaly júliusban vették őrizetbe isztambuli luxusvillájában. A követői elleni rendőrségi razzia több tartományra kiterjedt.

Oktar egyike Törökország legmegosztóbb közéleti személyiségeinek. Saját televíziós csatornáján, az A9-en vezetett zenés beszélgetős műsorokat. A férfi az élőben sugárzott adásokban különféle témákat érintve az iszlám értékeiről prédikált a szinte kizárólag fiatalokból álló hallgatóságnak.

A programot időről időre az általa "cicuskáknak" nevezett lányok táncos előadásai szakították meg, amelyeket Oktar ülve nézett végig.

A török médiahatóság tavaly februárban néhány adás erejéig felfüggesztette a műsort, és pénzbírságot szabott ki az A9 csatornára, amiért a programban megalázták a nőket.

2017 októberében Oktar azzal váltott ki vitát a török társadalomban, hogy jachtjával a Boszporuszon végighajózva ült lakomát bikinis "cicuskáival".

Oktar először belsőépítésznek tanult, majd filozófiát és történelmet hallgatott, végül azonban nem fejezte be egyetemi tanulmányait. Harun Yahya álnéven számtalan könyv szerzője. Írásaiban többször hangot ad az ateizmust, a darwinizmust és a cionizmust bíráló nézeteinek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!