Megkezdte működését a felvidéki Esterházy Akadémia

Külföld, 2017.09.15

Ünnepélyesen megnyitották pénteken kora este, és ezzel hivatalosan is megkezdte működését az Esterházy Akadémia. A közélet iránt érdeklődő fiatal felvidéki magyar értelmiség képzésére szolgáló szellemi műhelyként létrehozott intézmény megnyitóját az akadémia központjában, a felvidéki Martos (Martovce) településen tartották.

A megnyitón több anyaországi és felvidéki magyar politikus mellett neves közéleti személyiségek s különböző civil szervezetek képviselői is részt vettek, és a rendezvényt levélben köszöntötte Esterházy-Malfatti Alice, a mártír gróf Esterházy János lánya is.

"Sokan reméljük és hisszük, hogy Esterházy János elvett életével együtt a felvidéki magyar közösség nem veszítette el szellemiségét. Sokan vannak és lesznek is, akik ezen az úton fogják vezetni és erősíteni a magyar közösséget. Ennek az intézménynek az életre hívásával is ebbe az irányba lépünk előre" - jelentette ki Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára a megnyitón mondott beszédében. Rámutatott: az intézmény, amely a felvidéki magyar közéleti szereplők utánpótlásáról hivatott gondoskodni, ennek a feladatnak eleget téve a közös, Kárpát-medencei magyar jövőért tesz majd, s ezenfelül szükségességét történelmi előzmények is indokolják.

"Itt, most, Martoson a kommunista ideológia okozta és azóta vadliberalizmussal fertőzött sebek gyógyítására tesz kísérletet a nemzet. Arra, hogy kiművelt, elkötelezett vezetőket képezzen a felvidéki magyar jövőnek" - hangsúlyozta Szilágyi Péter.

"Régi álmot sikerült megvalósítani ennek a tehetséggondozással és közéleti képzéssel foglalkozó szellemi műhelynek a létrehozásával" - mondta az MTI-nek Gubík László, az Esterházy Akadémia alapító-igazgatója. Elmondta: a hiánypótló intézményt a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának és a Bethlen Gábor Alapnak a 60 millió forintos támogatásából sikerült létrehozni, működtetője a Marthos Polgári Társulás lesz. Kifejtette: az akadémia első évada 20 hallgatóval indul, a kétéves képzés résztvevői először egy széles körű témahalmazt felölelő előadássorozaton, valamint a közéleti szerephez nélkülözhetetlen feladatokra felkészítő tréningeken vesznek majd részt. Ezt követően a hallgatók részesei lesznek egy személyre szabott mentorprogramnak is, melynek az lesz a feladata, hogy a résztvevők az általuk választott szakiránynak megfelelő egyéni képzést kaphassanak.

Az Esterházy János nevét viselő intézmény megnyitóján szoborral is emléket állítottak a névadó mártír grófnak. A mellszobrot, amelyet az Országgyűlés adományozott az akadémiának, Pánczél Károly, az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke, illetve Peczár Károly, az Esterházy János Polgári Társulás elnöke leplezte le.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!