Megőrizték posztjukat a regionális vezetők az oroszországi választásokon

Külföld, 2022.09.12

Mind a 14 hivatalban lévő és ügyvezető regionális vezető megőrizte posztját a hét végén megtartott, háromnapos oroszországi regionális és helyhatósági választásokon - derült ki az orosz Központi Választási Bizottság által közzétett előzetes adatokból.

A 14 regionális vezető közül 12 a kormányzó Egységes Oroszország párt tagja. A tájékoztatásból az is kiderült, hogy az Egységes Oroszország szerezte meg a szavazatok többségét a regionális törvényhozási gyűlésekben is.

A moszkvai önkormányzati választásokon a szavazatok 81,86 százalékával 1160 mandátumot szereztek a kormánypárt jelöltjei. A fővárosban a polgárok több mint 5700 jelölt közül választhattak 125 kerületi tanács 1417 képviselői helyére, a részvételi arány 33,9 százalékos volt.

Ella Pamfilova, a Központi Választási Bizottság elnöke hétfőn azt mondta, hogy "a jelenlegi időszaknak megfelelő unalmas kampány" alakult ki, amely során nem történt nagyobb szabálysértés. Az eredményeket nyolc régió 20 választási körzetében érvénytelenítették, és 13 régióban 520 szavazólapot minősítettek érvénytelennek.

Az országos digitális szavazási rendszer ellen több mint 35 ezer, a különálló moszkvai hálózat ellen pedig mintegy 10 ezer kibertámadást indítottak a háromnapos voksolás alatt.

A Golosz választásmegfigyelő csoport szerint viszont a megfigyelőkre, a jelöltekre és a szavazókra is pszichológiai nyomást gyakorolt a hatalom. A szerveződés azt állította, hogy egyes megfigyelőknek megtiltották a felvételek készítését a választási körzetekben, másokat rendőrök fenyegettek meg vagy vettek őrizetbe. Moszkvában több megfigyelőt és képviselőjelöltet bántalmaztak. Az OVD-Info tüntetővédelmi szervezet szerint hétfőig 19 embert vettek őrizetbe, köztük kilenc jelöltet és négy megfigyelőt.

A Golosz szerint a legtöbb, 626 szabálysértés Moszkvában történt. A fővárost az élbolyban a Krasznodari terület követte 168, Udmurtföld 88, Moszkva megye 80 és Kirov megye 67 esettel.

A Goloszt és az OVD-Infót tavaly idegen ügynöknek minősítette az orosz igazságügyi minisztérium.

Oroszországban péntektől vasárnapig regionális és helyhatósági választásokat tartottak, amelyek során egyebek között 14 regionális vezető személyéről közvetlenül és egyben közvetve, hat régióban a regionális törvényhozás, 12 regionális székhelyen pedig a képviselő-testület összetételéről lehet voksolni. A választások a 85 régióból 82-t érintettek, amelyekben több mint 4700 kampány folyt. Nyolc régióban, köztük Moszkvában a digitális távszavazás lehetőségével is lehetett élni.

Az előzetes eredmények szerint a győztes regionális vezetők fele a szavazatok több mint 80 százalékával győzött, a voksok teljes feldolgozásának alapján. Alekszej Cidenov Burjátföldön 86,23, Jurij Zajcev Mari Elben 82,44, Vlagyimir Mazur Tomszk megyében 84,94, Alekszandr Avgyejev Vlagyimir megyében 83,68, Pavel Malkov Rjazany megyében 84,55, Mihail Jevrajev Jaroszlavl megyében 82,31, Maxim Jegorov Tambovban 84,95 és Anton Alihanov Kalinyingrád megyében 80,21 százalékot kapott.

Alekszandr Szokolov Kirov megyében a voksok 71,85, Roman Buszargin Szaratovban 72,36, Andrej Nyikityin Novgorodban 77,03, Jevgenyij Kujvasev Szverdlovszkban 65,78, Alekszandr Brecsalov Udmurtföldön és Artur Pafencsikov Karéliában 69,15 százalékát kapta. Adigeföld parlamentje Murat Kumpilovot egyhangúlag választotta újra a köztársaság élén. Ugyanezen a napon lépett hivatalba.

Az újraválasztott vezetők Jurij Zajcev és Mihail Jevrajev kivételével valamennyien tagjai a kormánypártnak. Kihívóik egyike sem lépte át a 20 százalékos határt, a legközelebb ehhez Udmurtföldön Alekszandr Szirov, az izsevszki városi duma kommunista frakciójának vezetője került 19,79 százalékkal.

A hivatalos eredményeket szerdán teszik közzé.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!