Megrongáltak egy idegengyűlölő merénylet áldozatainak emelt emlékhelyet Németországban

Külföld, 2021.02.22

Megrongáltak a németországi Kölnben egy emlékhelyet, amelyet egy idegengyűlölő merénylet áldozatainak emeltek a támadás első évfordulójának alkalmából - jelentették német hírportálok hétfőn.

A rögtönzött emlékhelyet a szociáldemokrata párt (SPD) ifjúsági szervezete (Jusos) alakította ki a Rajna partján egy sétányon. Egy korlátra kifüggesztettek plakátokat az áldozatok képmásával és nevével, alattuk mécseseket helyeztek el. Az ismeretlen rongálók letépték és szétszórták a plakátokat. A Jusos feljelentést tett, az ügy a kölni rendőrség államvédelmi osztályhoz került.

Hasonló eset történt Frankfurtban is, ott vastag fekete filctollal horogkereszteket rajzoltak az áldozatok emlékére kihelyezett plakátokra. A rongálás a tiltott önkényuralmi jelkép használatával "demokráciaellenes támadás" - idézte a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lap a városi rendőrség közleményét, amely szerint ebben az ügyben is az államvédelmi osztály nyomoz.

A Frankfurthoz közeli Hanauban tavaly február 19-én egy rasszista, idegengyűlölő nézeteket valló férfi lelőtt kilenc külföldi származású embert, majd megölte az anyját és végzett magával.

A vérengzés első évfordulóján több német városban megemlékezést tartottak, Berlinben például több ezren gyűltek össze. A Hanauban tartott hivatalos állami gyászünnepségen felszólalt Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök és Volker Bouffier Hessen tartományi miniszterelnök. A megemlékezésen részt vett az áldozatok számos hozzátartozója és a polgármester mellett a város egyik leghíresebb szülötte, Rudi Völler világbajnok labdarúgó, a Bayer Leverkusen labdarúgó egyesület sportigazgatója.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!