Mégsem bénították meg Heathrow forgalmát a környezetvédő tiltakozók

Külföld, 2019.04.19

Előzetes bejelentésükkel ellentétben nem bénították meg pénteken a londoni Heathrow repülőtér forgalmát a Londonban napok óta folyamatosan tiltakozó környezetvédelmi aktivisták, a brit fővárosban folytatódtak a demonstrációk.

A Scotland Yard pénteki tájékoztatása szerint a hét eleje óta eddig 570 tüntetőt vettek őrizetbe.

Az Extinction Rebellion nevű kampánycsoport London legforgalmasabb főútvonalain és hídjain próbálja megbénítani a közlekedést. Aktivistái letáboroztak más helyszínek mellett a Waterloo hídon, a két leghíresebb bevásárló utca, a Regent Street és az Oxford Street találkozásában lévő Oxford Circus forgalmi csomópontban, valamint a parlament épületegyüttese előtti téren.

A demonstrációk miatt 55 londoni autóbuszjárat nem közlekedik; ez önmagában naponta 500 ezer ember utazását érinti.

Az Extinction Rebellion csütörtökön, a WhatsApp alkalmazáson keresztül arra szólította fel híveit, hogy pénteken minél nagyobb létszámban vonuljanak a Heathrow repülőtérhez, és próbálják meg leállítani a repülőtér forgalmát.

A csoport az üzenetben közölte, hogy "mélységes bűntudatot" érez azok iránt, akiknek húsvéti vakációs tervei pénteken meghiúsulnak, de a környezetvédelmi tiltakozásokat a légiközlekedésre is ki kell terjeszteni.

Pénteken azonban mindössze húsz tüntető jelent meg Heathrow közelében - a rendőrök nekik csak a terminálokhoz vezető bekötőutak elosztó körforgalmi csomópontjának közepén engedélyezték a demonstrációt.

Itt a tüntetők "Mi vagyunk az utolsó nemzedék?" feliratú fekete transzparenst feszítettek ki.

Ez a körforgalmi csomópont egy kilométerre van a legközelebbi termináltól, így a tiltakozók sem Heathrow megközelíthetőségét, sem a légiközlekedést nem tudták akadályozni.

Sajid Javid brit belügyminiszter már előző nap bejelentette, hogy a hatóságok "a törvény teljes erejével" fellépnek azok ellen, akik a légiközlekedés biztonságát veszélyeztetik.

Heathrow-n a húsvéti hétvége legnagyobb forgalmú napja a pénteki: az előzetes foglalások alapján csak ezen a napon várhatóan 250 ezer utast indít és fogad a London nyugati határában fekvő hatalmas repülőtér.

Budapest és Heathrow között a British Airways (BA) légitársaság közlekedtet napi járatokat.

Heathrow tájékoztató szolgálata pénteken közölte, hogy a repülőtér forgalmában nincsenek fennakadások.

A járatinformáció szerint a BA budapesti járatai is menetrend szerint közlekednek.

A rendőrség péntek délután kordonokkal vette körbe a London belvárosában tüntető csoportokat, megpróbálva elszigetelni őket egymástól.

A Scotland Yard tájékoztatása szerint azonban a tiltakozók eltávolítása a nem engedélyezett helyszínekről meglehetősen nehéz, mivel az aktivisták - jóllehet fizikai ellenállást nem tanúsítanak - a rendőrök közeledtével azonnal lefekszenek az úttestre, és így minden egyes tüntető eltávolításához legalább négy rendőrre van szükség.

Pénteken, az Oxford Circus közepén felállított rózsaszínű vitorláshajón beszédet mondott Emma Thompson Oscar-díjas brit színésznő is. Kijelentette: a tüntetések helyszínei "a józan ész kis szigetei". Hozzátette: a mostani nemzedék környezetpusztító életvitelével a fiatal generációkat hagyja cserben.

Az Extinction Rebellion olyan törvényeket követel, amelyek alapján 2025-ig zéróra csökkenne Nagy-Britanniában a globális felmelegedést okozó szennyezőanyagok kibocsátása.

A csoport a húsvéti hétvégén és a következő hetekben is akciósorozatának folytatását tervezi.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!