Megtartotta első ülését a Magyar-Orosz Régióközi Együttműködési Bizottság

Külföld, 2019.09.26

Megtartotta első ülését a Magyarország és az egyes orosz tagköztársaságok, megyék közti gazdasági kapcsolatok felügyelete érdekében felállított Magyar-Orosz Régióközi Együttműködési Bizottság - jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára az ülést követő csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

Magyar Levente hozzátette: a bizottság legfontosabb feladata, hogy projektszinten előkészítse és nyomon kövesse azokat a beruházásokat, üzletkötéseket, amelyek a két ország gazdaságát még szorosabban egymáshoz kötik. Az államtitkár jelezte: már most is többmilliárd euró értékben hajtottak végre magyar cégek beruházásokat Oroszországban, főként a mezőgazdaság és a feldolgozóipar területén.

A már meglévő eredmények javítása érdekében Magyarország tőkekihelyezési politikája részeként egy új ösztönzőrendszer előkészítésén dolgoznak, amely vissza nem térítendő támogatással akarja ösztönözni a magyar vállalatok oroszországi beruházásait - mondta.

Magyar Levente kiemelte: Magyarország is nyitott az orosz beruházások iránt.

Magyarország és Oroszország már most is komoly projektekben vesz részt együtt. "Atomerőművet építünk közösen", és most tárgyal a két ország arról, hogy közösen gyártana és szállítana Egyiptom számára 1300 vasúti kocsit - fogalmazott az államtitkár.

Az államtitkár szerint a nyugati világban azok az országok, amelyek a leghangosabban agitálnak az Oroszországgal való együttműködés ellen, a legnagyobb haszonélvezői a kialakult helyzetnek, az Oroszországgal szemben bevezetett szankcióknak.

"Magyarország tiszteletben tartja a jelenleg fennálló nemzetközi jogrendszert, de nem szeretnénk lemaradni az Oroszország által felkínált gazdasági lehetőségek használásáért folytatott versenyben" - mondta az államtitkár, aki ugyanakkor kiemelte: Magyarország mindent megtesz azért, hogy a magyar cégeket az orosz piacra segítse.

Ebben a folyamatban pedig fontos szerepet játszik a Magyar-Orosz Régióközi Együttműködési Bizottság - mondta Magyar Levente.

Toroszov Ilja Eduardovics, az orosz gazdaságfejlesztési miniszter helyettese méltatta a magyar-orosz gazdasági kapcsolatokat, és elmondta, hogy Oroszországban mindent megtesznek a magyar cégek támogatásáért.

Hozzátette: a két ország kapcsolatát szemlélteti, hogy október végén Vlagyimir Putyin orosz elnök újabb magyarországi látogatást tervez.

A felek a sajtótájékoztató előtt ünnepélyes keretek között írták alá a bizottság első ülésének jegyzőkönyvét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!