Megválasztották a szerb parlament elnökét

Külföld, 2016.06.06

Kétnapos vita után megválasztották a belgrádi parlament elnökét hétfő este, a szerb házelnök Maja Gojkovic, a Szerb Haladó Párt (SNS) képviselője maradt.

Az április 24-i előre hozott választásokat követően a múlt pénteken alakult meg az új összetételű szerb törvényhozás, ám a személyeskedésektől és durvaságoktól sem mentes első vitanapon nem sikerült megválasztani a házelnököt, a korelnök berekesztette az ülést, amelyet hétfőn folytattak.

A hétfői vita szintén hosszadalmas, és időnként szinte kabaréba illő volt, ami a szerb sajtó szerint előrevetíti a parlament következő négy évének hangulatát. A házelnök megválasztására vonatkozó napirendi ponttól szinte mindegyik párt, illetve frakció eltért, szó volt a képviselők vagyonosodásáról, egyesek kétes diplomaszerzéséről, az öltözködésről, a korábbi mandátumban elhangzott néhány felszólalásról, a feltételezett választási csalásról és számos más témáról.

Maja Gojkovic volt az egyetlen jelölt a házelnöki posztra, végül a 250 fős törvényhozás 159 képviselője szavazott kinevezésére. A SNS-nek 131 képviselője van, így akár önállóan is meg tudták volna választani a házelnököt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!