Melescanu: Románia fejleszteni akarja kapcsolatait szomszédaival

Külföld, 2018.06.11

Románia fejleszteni akarja kapcsolatait valamennyi szomszédjával, Magyarországot is beleértve, senkivel sem akar "háborúskodást és csatározást" - hangoztatta Teodor Melescanu román külügyminiszter hétfőn a bukaresti képviselőházban egy Maros megyei képviselő interpellációjára reagálva.

A román diplomácia vezetőjét az ellenzéki Népi Mozgalom Pártja (PMP) javaslatára hívták meg a törvényhozásba a "kormány órája" elnevezésű, hétfőnként szervezett meghallgatásra, ahol a képviselők aktuálpolitikai felvetéseire válaszolt.

A magyarellenes felszólalásairól elhíresült Marius Pascan PMP-képviselő azt szerette volna tudni, hogy a román külpolitikát Bukarestből vagy Budapestről irányítják. Pascan szerint ugyanis a román külügyminisztérium a "homokzsák" szerepét tölti be, szótlanul tűrve a budapesti kormánytagoktól érkező sorozatos támadásokat.

A Maros megyei képviselő egyebek mellett azt kifogásolta, hogy a bukaresti diplomáciának semmilyen reakciója nem volt, amikor Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes - az Echo TV-nek adott június 4-i, a Magyar Idők által másnap szemlézett interjújában - megkérdőjelezte a (Románia és Erdély egyesülését kimondó) 1918-as gyulafehérvári román nemzetgyűlés közjogi legitimitását.

"Engem az foglalkoztat: hogyan fejlesszük a kapcsolatainkat a szomszédokkal. Nem hinném, hogy minden állásfoglalásra válaszolnom kellene, végül is mindenkinek joga van a véleményéhez. Szomszédainkkal és köztük Magyarországgal is jó viszonyra törekszünk. Arról kell tájékoztatnom, hogy kapcsolataink fejlődtek az utóbbi időben, és nagyon remélem, hogy ezen az úton haladunk tovább" - válaszolt a Maros megyei ellenzéki képviselőnek a román külügyminiszter.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!