Menesztette a főügyészt az ukrán parlament

Külföld, 2020.03.05

Menesztette hivatalából Ruszlan Rjabosapka ukrán főügyészt csütörtök esti rendkívüli ülésén a kijevi parlament.

A tisztségviselő ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt a 450 fős törvényhozás 263 tagja szavazta meg. A határozathozatalkor 376 képviselő tartózkodott az ülésteremben.

A főügyész leváltása ellen csak Szvjatoszlav Vakarcsuk énekes Hang pártjának képviselőcsoportja szavazott, a Petro Porosenko volt elnök mögötti Szolidaritás és a Julija Timosenko volt kormányfő irányította Haza frakciója tartózkodott. A többiek java része támogatta, viszont a Volodimir Zelenszkij elnök mögötti, 248 fős Nép Szolgája frakcióból csak 179-en szavazták meg.

A bizalmatlansági indítványt két párt, a Nép Szolgája és a Moszkva-barát Ellenzéki Platform Életért képviselőinek egy csoportja terjesztette be közösen.

A főügyész a szavazás előtti felszólalásában kijelentette, hogy "senki szolgájává nem vált", és irányítása alatt a főügyészi hivatal a törvények szerint működött. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt 28 évben az ukrán ügyészi hivatal "nyomásgyakorlás és politikai elnyomás eszköze" volt. Közölte, hogy 725 ügyészt bocsátottak el, akik nem mentek át a szakmai és a tisztességességi teszten, akik viszont maradtak, most függetlenül dolgozhatnak, és nem kapnak kívülről jövő törvénytelen utasításokat. Hangsúlyozta, hogy az ügyészség mindössze csak harmadik hónapja működik a törvények szerint. A leváltásának kezdeményezését pedig azzal hozta összefüggésbe, hogy - mint fogalmazott - "azok, akiket elbocsátottak, vissza akarnak térni és úgy élni, ahogy az elmúlt 28 évben éltek".

Egy előző nap tett sajtónyilatkozatában a főügyész utalt arra, hogy tervezett leváltása mögött politikai szándékot és bizonyos oligarchák érdekeit sejti. Az ellene benyújtott bizalmatlansági indítvány aláírói között van két Zelenszkij-párti képviselő, Makszim Buzsanszkij és Olekszandr Dubinszkij, akiket Ihor Kolomojszkij üzletemberhez kötnek, és szintén szerzője az előterjesztésnek Viktor Medvedcsuk, a Vlagyimir Putyin bizalmasaként ismert ukrán oligarcha.

Sajtóértesülések szerint az is komolyan latba esett a főügyész menesztésében, hogy az Állami Nyomozó Iroda (DBR) által Porosenko ellen indított egyetlen eljárás esetében sem találta még a főügyészi hivatal megalapozottnak az összegyűjtött anyagokat a vádemeléshez. Porosenko ellen Andrij Portnov, a 2014-es kijevi Majdan-tüntetések nyomán Oroszországba menekült Viktor Janukovics volt elnök egykori helyettes hivatalvezetője tett több mint egy tucat feljelentést, miután tavaly visszatért Ukrajnába.

A parlamenti vitában Szerhij Vlaszenko, az ellenzéki Haza párt képviselője kifejezte meggyőződését, hogy Zelenszkij akar megszabadulni a főügyésztől. Kifogásolta ezért, hogy az elnök nincs jelen a plenáris ülésen.

Zelenszkij nap közben egy vidéki eseményen újságírói kérdésre azt mondta, hogy Rjabosapkát jó szakembernek tartja, de ha főügyészként nem tudott megbirkózni a ráosztott feladatokkal, akkor távoznia kell a posztjáról. Erről viszont szavai szerint a parlamenti képviselőknek kell döntést hozniuk. Hozzátette, hogy személy szerint nincs száz százalékig megelégedve általában a rendvédelmi szervek munkájával, így magát a főügyészt sem tartja eredményesnek.

Az ukrán sajtó eddig két lehetséges személy nevezett meg lehetséges új főügyészként: Szerhij Ionusasz kormánypárti képviselőt és Irina Venediktovát, a DBR ideiglenesen kinevezett vezetőjét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!