Menesztették a montenegrói védelmi és külügyminisztert

Külföld, 2022.10.22

Menesztette a montenegrói parlament az ország külügyminiszterét és védelmi miniszterét pénteki késő esti ülésén - közölte a montenegrói közszolgálati televízió (RTCG) internetes oldalán.

A beszámoló szerint Dritan Abazovic miniszterelnök kezdeményezte Ranko Krivokapic és Rasko Konjevic visszahívását, mert indoklása szerint a két politikus a kormány érdekeivel ellentétes lépéseket tett. A 81 tagú törvényhozás 41 képviselője támogatta a kormányfő javaslatát.

Dritan Abazovic kormánya megbukott az augusztusi bizalmi szavazáson, így csak ügyvivőként látja el munkáját mindaddig, amíg nem rendeződik az ország belpolitikai válsága.

A helyzet rendezése érdekében Milo Djukanovic államfő a parlament megbízatási idejének lerövidítését, és előrehozott választások kiírását javasolta, amire válaszul néhány parlamenti párt a köztársasági elnök visszahívását kezdeményezte.

Montenegróban legutóbb 2020-ban volt parlamenti választás. Az akkor megválasztott kormány azonban februárban megbukott, mert a szerb- és oroszbarát pártok nem tudtak közös döntéseket hozni a Nyugat-barát pártokkal. Az azt követő kormány pedig augusztusban bukott el a bizalmi szavazáson a szerb ortodox egyházzal megkötött egyezmény miatt.

A kormány augusztus 19-i bukását követően az államfőnek 30 napja volt arra, hogy megbízzon valakit a kormányalakítással, erre azonban nem került sor. Erre válaszul 41 parlamenti képviselő a köztársasági elnök leváltását kezdeményezte, mert úgy véli, Milo Djukanovic megsértette az alkotmányt, amikor senkit sem bízott meg kormányalakítással a megszabott határidőn belül.

Az ügy minden más esetben az alkotmánybíróság elé kerülne, ám mivel a bizalmi szavazás előtt a parlament nem nevezte ki az új alkotmánybírákat, a testület létszáma hiányos, ezért nem hozhat döntéseket. Az alkotmánybírákat pénteki ülésén sem tudta kinevezni a podgoricai képviselőház, mert nem volt meg a szükséges 54 támogatói szavazat.

Közben Milo Djukanovic bejelentette, hogy amennyiben a törvényhozás nem oszlik fel önként, ő maga fogja feloszlatni elnöki határozattal, az alkotmány ugyanis erre lehetőséget ad. Az elnök leváltását kezdeményező parlamenti képviselők szerint az államfő így akar megragadni minden lehetőséget arra, hogy hatalomban maradjon, a 2020-as választáson ugyanis az általa vezetett, korábban az országot három évtizeden át irányító Szocialisták Demokratikus Pártja (DPS) alulmaradt, Milo Djukanovic elnöki mandátuma pedig jövő tavasszal lejár.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!