Menyhárt: kevesebb jelöltből hozott ki jobb eredményt az MKP a helyhatósági választáson

Külföld, 2018.11.13

Kevesebb jelölttel sikerült jobb eredményt elérnünk - jelentette ki Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke a felvidéki magyar párt pozsonyi sajtótájékoztatóján, ahol a hétvégi helyhatósági választáson elért eredményeik részleteit ismertették kedden.

"Az év egyik legfontosabb döntése született meg" - hangsúlyozta az MKP elnöke, egyértelmű sikernek értékelve azt az általuk elért eredményt, hogy a 2014-es választáshoz képest növelni tudták polgármestereik és önkormányzati képviselőik számát is.

Menyhárt rámutatott: a négy évvel ezelőttihez képest 107-ről 116-ra nőtt azoknak a megválasztott polgármestereknek a száma, akiket az MKP önállóan indított, önkormányzati képviselőik száma pedig mintegy százzal, közel 1250-re emelkedett. Hozzátette: az önállóan indított polgármestereiken kívül 53 településen nyert olyan jelölt, akit koalícióban indítottak, 37 településen pedig olyan függetlenként induló polgármesterjelöltet választottak meg, akit az MKP is támogatott.

"Így polgármestereink száma együttvéve 205 lesz, ami a pártnak a 2010-es helyhatósági választásokon elért eredményével egyezik meg" - mutatott rá Menyhárt József, hozzáfűzve: négy éve és 2010-ben is több mint 340 polgármesterjelöltje volt az MKP-nak, az idén viszont csak 314. "Most kevesebből jobb eredményt értünk el" - hangsúlyozta Menyhárt József. Megjegyezte: a koalícióban indított és megválasztott polgármesterek esetében nem csupán névleges koalíciók születtek, hanem azok mögött valós csapatmunka volt.

Menyhárt kiemelte a Csallóközben elért eredményeiket, ahol több jelentős városban is sikerült győzniük, köztük a régió központjának számító Dunaszerdahelyen, ahol - mint mondta - "fényes győzelem" született, hiszen amellett, hogy ismét az övék lett a polgármesteri tisztség, függetlenek mellett csak MKP-s jelöltek jutottak be a képviselő-testületbe. Az MKP politikusa ugyancsak fontos eredménynek minősítette, hogy polgármestereik sorát több fiatallal sikerült erősíteni.

Elmondta: el kell ismerni, hogy "voltak térvesztések". Ilyen régió Gömör, ahol gyengült a pozíciójuk, aminek elsősorban az volt az oka, hogy ott a szlovákok jól szervezetten kevés jelöltet állítottak. Ezzel kapcsolatban rámutatott: megkezdik egy, a nyelvhatár szélén elhelyezkedő településeket megcélzó peremprogram kidolgozását, amivel mozgósítani szeretnének, illetve az elöregedés és a passzivitás ellen kívánnak fellépni, számítva a várhatólag alacsonyabb részvételű jövő évi elnök- és európai parlamenti választásokra.

"Van mit tennünk, van miben javulnunk (...) mi sem vagyunk tökéletesek, de a generációváltás megtörtént, és ennek megvannak az eredményei is" - összegzett Menyhárt József.

A sajtótájékoztatón Kőrösi Ildikó, az MKP önkormányzati és közigazgatási alelnöke, a helyhatósági választások kampányfőnöke elmondta: kampánystratégiájukat a helyi viszonyokhoz alkalmazkodva készítették, ami jó választásnak bizonyult. Ezt az is jelzi, hogy annak dacára, hogy az MKP regionális, nemzetiségi alapon politizáló párt, nemcsak meg tudták tartani pozícióikat, de erősödni is tudtak.

Szlovákia történetének hetedik helyhatósági választása országos szinten a független, párton kívüli jelöltek előretörését és a legnagyobb kormánypárt, az Irány gyengülését, illetve néhány ellenzéki párt gyenge szereplését hozta, ugyanakkor a felvidéki magyar pártnak sikerült megerősítenie pozícióit. A voksoláson a szavazásra jogosultak 48,67 százaléka vett részt, ami néhány tized százalékponttal volt több, mint négy éve.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!