Merényletek Párizsban - Belgium átadta az egyik gyanúsítottat Franciaországnak

Külföld, 2018.06.11

Belgium átadta Franciaországnak a 2015. november 13-i párizsi terrortámadások egyik fő gyanúsítottját, Osama Krayemet - jelentette be hétfőn a belga szövetségi ügyészség.

A 25 éves svéd állampolgárságú férfit 2016 áprilisában vették őrizetbe Brüsszelben, azóta egy belgiumi börtönben raboskodott.

A tájékoztatás szerint hétfőn a francia fővárosba szállították nemzetközi elfogatóparancs alapján, ahol az ügyben lejáró bíróság vádat emelt ellene terrorista gyilkosságokban való bűnrészesség és gyilkossági kísérlet miatt.

A hatóságok szerint ő készítette a robbanóöveket, amelyeket a merénylők használtak. A gyanúsított tagadja, hogy bármilyen szerepe is lett volna a robbanóeszközök készítésében.

Krayemmel szemben a 2016. márciusi 22-i brüsszeli merényletekkel kapcsolatban is vádat emeltek. Ő vásárolta meg a robbantásoknál használt táskákat, és ő maga is öngyilkos támadást tervezett elkövetni, de végül elállt szándékától, elhagyta a helyszínt, a nála lévő robbanószert pedig vallomása szerint egy vécébe öntötte.

A sajtó hírei szerint Osama Krayem szülei szíriai menekültek voltak, ő már Svédországban született, 2014-ben azonban Szíriába utazott, és csak később tért vissza Európába.

Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson hajtottak végre 2016. március 22-én terrortámadást, amelyben 32-en meghaltak és 340-en megsebesültek. 2015. november 13-án Párizsban hét helyszínen követtek el merényleteket, ezekben 130 ember vesztette életét.

Mindkét támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam terrorszervezet jelentkezett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!