Merkel: fel kell lépni a nyílt társadalmat fenyegető támadásokkal szemben

Külföld, 2018.11.09

Fel kell lépni a nyílt társadalmat fenyegető támadásokkal szemben - hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár pénteken Berlinben, a kristályéjszaka néven ismert zsidóellenes pogromsorozat kezdetének 80. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen.

A Németországi Zsidók Központi Tanácsának (ZdJ) egy zsinagógában tartott rendezvényén kiemelte: a globalizáció felgyorsulása és a digitalizáció előrehaladása sok embert tölt el aggodalommal és a lemaradás szorongató érzésével.

Az ilyen korszakokban mindig különösen nagy a veszély, hogy előretörnek a mély átalakulás összetett problémáira "egyszerű válaszokat" kínáló erők, ami együtt jár a "nyelv eldurvulásával".

Ezekre a helyzetekre érvényes a "már a kezdetben állj ellent" parancsa, vagyis az, hogy a bajt csírájában kell elfojtani. Ezért a kristályéjszakáról "azzal az ígérettel emlékezünk meg, hogy határozottan szembeszállunk a nyílt és plurális társadalmunk elleni támadásoknak" - húzta alá a német kancellár.

A pogromokról annak tudatában kell megemlékezni, hogy nem tétlen szemlélő, hanem valójában résztvevő, aki eltűri az elfogadhatóság határainak átlépését és a bűncselekményeket. Ezért "a demokratikus többségnek ébernek kell lennie", és "a jogállam nem lehet toleráns, ha bárkit is megtámadnak vallása vagy bőrszíne miatt" - tette hozzá Angela Merkel.

(Innen a szöveg változatlan)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!