Metsola: Romániának a schengeni övezetben a helye

Külföld, 2022.12.19

Romániának a schengeni övezetben a helye, és az Európai Parlament (EP) azon lesz, hogy az erről szóló, idén késést szenvedett hivatalos döntés mielőbb megszülessen - hangoztatta Roberta Metsola, az EP elnöke hétfőn Bukarestben.

A román államfővel folytatott megbeszélését követően az EP elnöke azt mondta: Románia és Bulgária felvétele a belső határellenőrzés nélküli térségbe jogi szentesítése lenne annak, ami a gyakorlatban már működik, hiszen szerinte minden érintett ország - Romániát is beleértve - betartja a schengeni előírásokat, tehát a közös határ védelmét illető aggodalmak megalapozatlanok.

Arra az újságírói felvetésre reagálva, mely szerint Ausztria vétója nemcsak Romániát, hanem az EU migrációs politikáját is feladatok elé állítja, Metsola kifejezte reményét, hogy az ukrajnai menekülthullám gyors befogadását segítő irányelvhez hasonlóan a migráció ügyében is sikerül olyan közös megoldást találni, amely a humanitárius szempontok mellett kellőképpen határozott az embercsempészekkel szemben, és szolidáris az illegális bevándorlással szembesülő tagállamokkal.

A román államfő köszöntetet mondott az EP-nak Románia és Bulgária schengeni csatlakozása következetes támogatásáért, ugyanakkor az EU egységének fontosságát hangsúlyozta.

Klaus Iohannis szerint az EU nem engedhet meg magának egy újabb kudarcot, úgyhogy Románia és Bulgária schengeni csatlakozását csak akkor tűzik ismét napirendre, ha erről teljes egyetértés lesz. Reményei szerint erre a jövő év folyamán kerül sor.

A román elnök ugyanakkor óva intette a médiát attól, hogy megalapozatlan reményeket keltsen a közvéleményben Románia felvételét illetően. Leszögezte: a schengeni csatlakozásról nem az állam- és kormányfők, hanem az uniós tagállomok belügyminiszterei hivatottak dönteni, a konszenzusos döntéshez pedig meg kell győzni Ausztriát és (Bulgária tagságát illetően) Hollandiát is, hogy támogassa a bővítést.

Az EP-t megrázó korrupciós botránnyal kapcsolatban mindkét politikus azt hangoztatta, hogy egy ilyen ügyben nem lehet szó politikai mentességről, a vizsgálatot az ügyészekre kell bízni. Metsola kifejezte meggyőződését, hogy az EP "átmegy a vizsgán", ugyanakkor rámutatott: a bizalom építése évekig tart, elvesztése azonban pillanatok műve.

"Ki kell javítanunk a hibákat, reformokat kell hoznunk, zéró toleranciát fogunk alkalmazni a korrupcióval szemben" - hangoztatta az EP elnöke.

Roberta Metsola romániai látogatása alkalmával Nicolae Ciuca miniszterelnökkel is találkozott, hétfő este pedig beszédet mond a kétkamarás román parlament együttes ülésén.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!