Mianmari puccs - Borrell: számon kell kérni az emberi jogi jogsértéseket elkövetőiken

Külföld, 2021.03.29

Elfogadhatatlan az erőszak fokozódása Mianmarban, a súlyos emberi jogi jogsértések elkövetőitől számon kell kérni szégyentelen cselekedeteiket - jelentette ki az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a mianmari puccs ellen tiltakozókkal szemben a hétvégén alkalmazott katonai erőszakra reagálva.

Josep Borrell közleményében úgy vélte: a mianmari katonaság a száznál is több tiltakozó hétvégi meggyilkolásával az országban ünnepelt fegyveres erők napját a borzalom és szégyen napjává tette.

"A mianmari katonai vezetőknek le kell téríteniük az országot az erőszak értelmetlen útjáról, a tragédiát le kell állítani" - fogalmazott.

Kiemelte: az EU továbbra is együttműködik partnereivel annak érdekében, hogy megállítsa a mianmari nép ellen elkövetett erőszakot, megfelelő politikai folyamatot indítson, és elérje valamennyi fogvatartott szabadon bocsátását. Az EU minden rendelkezésére álló eszközt felhasznál azokkal szemben, akik letérítették az országot a demokrácia és a béke útjáról, illetve fenntartja az erőszak elkövetői ellen bevezetett szankcióit - tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

Az Európai Unió március közepén vezetett be megszorító intézkedéséket tizenegy mianmari tisztviselő és négy entitás ellen, akik, illetve amelyek felelősek a február 1-jei puccs végrehajtásáért, illetve az annak nyomán kirobbant tüntetések erőszakos elfojtásáért. Az uniós szankciós listán többek között szerepel a mianmari fegyveres erők főparancsnoka és főparancsnok-helyettese, Ming Aung Hliang és Soe Win is.

Mianmarban a február eleji katonai hatalomátvétel óta rendszeresek a tömegmegmozdulások, amelyek ellen a katonaság egyre nagyobb erővel lép fel. Szombaton, a mianmari fegyveres erők napján 114 tiltakozó halt meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!