Migrációkutató: a humanitárius vízummal legálisan léphetnének be az EU-ba azok, akik eddig illegálisan jöttek

Külföld, 2018.12.11

A Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese szerint az lenne a cél az úgynevezett humanitárius vízummal, hogy akik eddig illegálisan érkeztek az Európai Unióba (EU), most legálisan, egy EU-tagállam unión kívüli külképviseletén jelentkezhessenek, és célzottan beadhassák a kérelmüket egy adott EU-s országba.

Janik Szabolcsot arról kérdezték kedden az M1 aktuális csatornán, hogy az Európai Parlament (EP) a nap folyamán, strasbourgi plenáris ülésén megszavazta a migránsok legális uniós beutazási kereteit rögzítő, humanitárius vízum bevezetését kezdeményező jelentést.

A szakértő azt mondta: az EP szeretné elérni, hogy az Európai Bizottság áprilisig alkosson erre egy jogszabálytervezetet.

Megjegyezte: az elfogadott jelentés arról nem szól, hogy mely harmadik országok jöhetnek szóba.

Ugyanakkor a javaslatban szerepel, hogy előszűrést, elővizsgálatot kell végezni a külképviseleteken, megnéznék, hogy mennyire megalapozott az, hogy később az adott ember szeretne menedékkérelmet benyújtani egy EU-tagállamba - közölte.

Fontos kérdés, hogy lesz-e ehhez megfelelő mennyiségű és képzettségű apparátus - tette hozzá Janik Szabolcs. Felhívta a figyelmet arra is: nehéz elképzelni, hogy ha ezt több tízezren igényelnék egy adott harmadik országban, akkor ne roppanna meg a külképviseleti rendszer.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!