Mike Pence: január 6-a a történelem sötét és tragikus napja volt

Külföld, 2021.06.04

Január 6-a a történelem "sötét" és "tragikus" napja volt, amelyet azonban a demokraták az ország megosztására használtak fel - jelentette ki csütörtökön a New Hampshire állambeli Manchester városban tartott beszédében Mike Pence volt amerikai alelnök.

"Ahogy aznap is mondtam, január 6-a sötét nap az Egyesült Államok Capitoliumának történetében, de a capitoliumi rendőrség és a szövetségi bűnüldöző szervek gyors fellépésének köszönhetően az erőszakot elfojtották" - fogalmazott a republikánus politikus egy republikánusok szervezte ünnepi díszvacsorán. "A Capitoliumot biztosították, és még aznap összehívtuk a kongresszust, és eleget tettünk az alkotmány és a törvények szerinti kötelességeinknek" - tette hozzá Pence.

Január 6-án Donald Trump leköszönő amerikai elnök nagygyűlését követően hívei megrohamozták az amerikai törvényhozás épületét, ahol a szenátus éppen a novemberi elnökválasztás eredményét készült hitelesíteni. A támadásban öten életüket vesztették, köztük egy rendőr. A demokrata többségű képviselőház - a nagygyűlésen elmondott, gyújtó hatásúnak ítélt beszéde miatt - lázadás szításának vádjával alkotmányos felelősségre vonási eljárást (impeachment) indított Trump ellen, akit azonban a szenátus felmentett a vádak alól.

Beszédében Pence elmondta, hogy ő és Donald Trump volt amerikai elnök valószínűleg nem fognak egyetértésre jutni azzal kapcsolatban, hogy mi is történt azon a napon. "Tudják, Trump elnök és én sokszor beszéltünk azóta, hogy elhagytuk a hivatalunkat és nem tudom, hogy valaha egyet fogunk-e érteni az akkori történések megítélésében. De mindig büszke leszek arra, amit az amerikai emberekért tettünk a hivatalban töltött négy évünk során" - fogalmazott a volt alelnök.

Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője csütörtökön jelentette be, hogy Joe Biden amerikai elnök nem állít fel elnöki bizottságot a Capitolium elleni januári támadás körülményeinek kivizsgálására, ehelyett inkább fokozza majd a nyomást a kongresszusra, hogy mégis hozzon létre saját hatáskörben egy ilyen bizottságot. Az amerikai képviselőház május 19-én fogadta el azt a törvényjavaslatot, amelynek értelmében kétpárti bizottságot hoztak volna létre a vizsgálatra, de a republikánus párti szenátorok május 29-én megakadályozták a törvénytervezet elfogadását.

Beszédében Mike Pence felszólította a nemzetet, hogy lépjen tovább a történteken. "Társaim, republikánusok, a hazánkért, a jövőnkért, a gyermekeinkért és unokáinkért, egyöntetűen tovább kell lépnünk".

A volt alelnök arról is beszélt, hogy nem fogja megengedni a demokratáknak és a velük szövetséges médiának, hogy "rossz színben tüntessék fel amerikaiak millióinak törekvéseit. "És nem fogom megengedni, hogy a demokraták és a velük szövetséges média megpróbálják elterelni a figyelmünket az új adminisztráció azon szándékáról, hogy radikális programjaik előmozdítása érdekében megosszák az országot" - tette hozzá Pence.

Pozitívan értékelte a Trump-kormányzat által elért eredményeket, majd hangsúlyozta, hogy a rendszerszerű rasszizmusról szóló állítások sora nem más, mint "baloldali mítosz". "Amerikának már rég le kellett volna számolnia a rendszerszerű rasszizmus baloldali mítoszával" - fogalmazott. Utalva arra, hogy egyes iskolákban már tanítják az úgynevezett "kritikai fajelméletet", felhívta a figyelmet arra, hogy az iskolás gyermekeket szerinte arra tanítják, hogy "szégyelljék a bőrük színét".

"Amerika nem fajgyűlölő ország" - szögezte le Mike Pence.

A volt alelnök szólt azokról a törekvésekről, amelyek csökkentenék a rendőrségek költségvetését. Mint fogalmazott: "a fekete életeket a rendőrség nem veszélyezteti, a fekete életeket a rendőrség megmenti". Ezzel arra a Fekete Életek Számítanak (Black Lives Matter) mozgalomra célzott, amely szorgalmazza a rendőrség átalakítását, a többi között a költségvetése csökkentésével.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!