Mike Pompeo a jövő héten közel-keleti körútra indul, John Bolton Izraelbe utazott

Külföld, 2019.01.05

Mike Pompeo, az amerikai diplomácia vezetője  a jövő héten közel-keleti körútra indul - jelentette be pénteken a State Department (külügyminisztérium). John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó pénteken Izraelbe utazott.  

A kedden kezdődő, nyolcnapos körúton az amerikai külügyminiszter Jordániába, Egyiptomba, Bahreinbe, Abu Dzabiba, Katarba, Szaúd-Arábiába, Kuvaitba és Ománba látogat.

A Fehér Ház korábban jelezte, hogy Pompeo Irakba is elutazik, a külügyi közlemény azonban nem tett említést az iraki vizitről.

Egy neve elhallgatását kérő kormányzati tisztségviselő újságíróknak elmondta: Pompeo Kairóban részletes beszédben vázolja majd fel a Trump-kormányzat közel-keleti politikáját. A beszéd egyik lényeges eleme az lesz, hogy "Washington nem vonul ki a Közel-Keletről". Pompeo ezt az üzenetet viszi a többi közel-keleti országba is. A látogatás egyik célkitűzése a Dzsamál Hasogdzsi szaúd-arábiai újságíró meggyilkolásával kapcsolatos amerikai álláspont és a szíriai kivonulás bejelentése miatt egyes országokkal esetleg megromlott kapcsolatok javítása, illetve ápolása.

John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó pénteken Izraelbe utazott, hogy megvitassa a várható szíriai csapatkivonást. Izraelből Bolton Törökországba repül, ahol szintén az amerikai katonák szíriai kivonásáról egyeztet majd.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!