Mike Pompeo és Steve Mnuchin egyaránt bizakodó az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokat illetően

Külföld, 2019.04.29

Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti: <br />&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;Washington, 2019 április 9., hétfő MTI) - Mike Pompeo amerikai külügyminiszter és Steve Mnuchin,&nbsp;&nbsp;a pénzügyi tárca vezetője hétfőn egyaránt bizakodóan nyilatkozott az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások kilátásait illetően.

A külügyminiszter a The Hill című lap által szervezett konferencián beszélt erről, a pénzügyminiszter pedig a Fox televíziónak nyilatkozott, mielőtt Robert Lighthizer kereskedelmi főtárgyalóval Pekingbe indult.

Mike Pompeo reményének adott hangot, hogy Kínát nem érinti hátrányosan az amerikai kormány azon döntése, amellyel néhány nappal ezelőtt nem hosszabbította meg az iráni olajembargó alóli mentességet. Ez a 180 napra érvényes mentesség egyébként Kína mellett még Indiát, Japánt, Dél-Koreát, Tajvant, Törökországot, Itáliát és Görögországot érintette, és május 2-ig van érvényben. Az amerikai külügyminiszter szerint ez a kérdés valószínűleg szóba kerül a kedden Pekingben sorra kerülő kereskedelmi tárgyalások újabb fordulóján, de bízik abban, hogy nem befolyásolja majd a tárgyalások kimenetelét. Pompeo egyébként a konferencián leszögezte azt is, hogy az Egyesült Államok biztosítani fogja, hogy a globális olajpiacon ne legyen fennakadás. Donald Trump ez ügyben a napokban telefonon egyeztetett Szaúd-Arábiával.

Steven Mnuchin pénzügyminiszter a Fox televíziónak azt nyilatkozta, hogy bár még sok a tennivaló, reményei szerint májusra sikerül tető alá hozni a kereskedelmi megállapodást. Mnuchin és Robert Lighthizer kereskedelmi főtárgyaló kedden kezd tárgyalásokat Pekingben.

A jövő héten pedig a kínai tárgyalóküldöttség érkezik a várhatóan utolsó tárgyalási fordulóra az amerikai fővárosba.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!