Mike Pompeo: Oroszország még évtizedeken keresztül fenyegetést jelent választások idején

Külföld, 2019.04.29

Oroszország még évtizedeken keresztül fenyegetést jelent választások idején - jósolta Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a The Hill című lap hétfői rendezvényén a lap főszerkesztőjének kérdésére.

Az amerikai diplomácia irányítója szerint az oroszok "természetesen" fenyegetést jelentenek, de azt cáfolta, hogy az orosz beavatkozási kísérletek erősödnének a 2016-os amerikai elnökválasztások óta, ahogyan azt az orosz beavatkozásokat feltáró, Robert Mueller vezette különleges vizsgálóbizottság jelentése feltételezte.

Pompeo "elképesztőnek" mondta, hogy Washingtonban egyáltalán meglepődnek azon, hogy - miként fogalmazott - "Oroszország törődik velünk". Utalt arra, hogy Moszkva fenyegetést jelentett az 1974-es amerikai választások idején csakúgy, mint az 1980-as években, és szerinte "az oroszok 2050-ben is még itt lesznek".

A külügyminiszter ugyanakkor szélesebb körű fenyegetésről beszélt. Meglátása szerint ugyanis nemcsak Oroszország, hanem Kína és Irán is megpróbálhat beavatkozni az amerikai választásokba. De, tette hozzá, nemcsak államok, hanem a kibertér más szereplői is próbálkozhatnak ezzel, sőt, nemcsak a választási folyamatok befolyásolásával kísérletezhetnek, hanem az amerikai pénzügyi és telekommunikációs rendszer, és általában az Egyesült Államok infrastruktúrája megbénításával is.

Pompeo szerint a Barack Obama vezette előző kormányzatnak sokkal többet kellett volna tennie az orosz beavatkozás megelőzése érdekében. Leszögezte, hogy a Trump-kormányzat megtette a szükséges lépéseket. Ahogyan fogalmazott: "az a küldetésünk, hogy ez többé ne történhessen meg". Kérdésre válaszolva Mike Pompeo kitért Szaúd-Arábiára is.

Szaúd-Arábiáról szólva ismételten leszögezte, hogy a királyság az Egyesült Államok egyik legfontosabb szövetségese a térségben. Védelmébe vette Rijád szerepét a jemeni háborúban is. A jemeni lázadóknak a rijádi repülőtér elleni támadásaira utalva azt mondta: "az Egyesült Államoknak kötelessége megvédeni állampolgárainkat". Amerikának érdeke, hogy támogassa a szaúdiakat e támadásokkal szemben - fogalmazott. A jemeni háborúért egyébként Pompeo teljes mértékben Iránt okolta, szerinte ezt a háborút "Irán irányítja" és Teherán "utasította" a huszikat, hogy ne vonuljanak ki Hodeida kikötőjéből.

A Dzsamál Hasogdzsi, rendszerkritikus szaúdi újságíró tavaly ősszel, Isztambulban elkövetett meggyilkolására vonatkozó kérdésekre a külügyminiszter nem kívánt konkrét válaszokat adni, mint mondta, ez ügyben még folyik a nyomozás.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!