Milley tábornok: Washington "minden szükséges lépést megtesz" az afgán tolmácsok biztonságáért

Külföld, 2021.06.11

Washington "minden szükséges lépést megtesz" az Afganisztánban a nemzetközi erőknek tolmácsoló afgán állampolgárok biztonsága érdekében - jelentette ki Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője csütörtökön a szenátus fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságának meghallgatásán.

Az amerikai közszolgálati rádió (NPR) tudósítása szerint a tábornok emlékeztetett rá, hogy az "afgán dossziét" a külügyminisztérium kezeli, és a külügyminisztérium feladata a vízumok kiadása is azoknak a volt tolmácsoknak, akik attól tartanak, hogy a külföldi csapatok távozása után veszélybe kerülhet a saját személyes biztonságuk. Mark Milley azonban hozzátette: ez ügyben a Pentagon (védelmi minisztérium) is tett már lépéseket. "Ez erkölcsi kötelességünk" - hangsúlyozta az amerikai vezérkari főnökök vezetője.

"Mindenkit biztosíthatok arról, hogy az amerikai kormányzat minden szükséges intézkedést megtesz mindazoknak a biztonságáért és védelmében, akik együttműködtek velünk az elmúlt két évtizedben" - hangoztatta Milley.

Az ugyanezen a meghallgatáson részt vevő Lloyd Austin védelmi miniszter azzal egészítette ki Milley mondandóját, hogy a védelmi tárca számára kiemelt fontosságú, hogy a tolmácsok biztonságba helyezése a lehető leggyorsabban történjék.

A nemzetközi csapatok kivonásával egyidejűleg a nyugati nagykövetségeken és a katonák mellett dolgozó afgán tolmácsok és fordítók ezrei jelentkeztek az afganisztáni nyugati külképviseleteken bevándorlási vízumért. Valamennyien attól tartanak, hogy a csapatkivonások után egyes afgánok - kivált a tálibok - bosszút állnak majd rajtuk, mert együttműködtek a nyugatiakkal.

A kabuli amerikai nagykövetségen jelenleg mintegy 18 ezer afgán várja bevándorlási vízumkérelmének elbírálását.

Lloyd Austin a szenátusi meghallgatáson jelezte azt is, hogy az amerikai hadsereg már megkezdte az Afganisztánban működő dzsihadista csoportok légi megfigyelését. Mint mondta: ezeket a hadműveleteket nem afgán területen, hanem külföldön, a Perzsa-öböl menti államokban lévő amerikai támaszpontokról hajtják végre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!