Milos Vystrcil lett a cseh parlamenti felsőház új elnöke

Külföld, 2020.02.19

Milos Vystrcilt választotta elnökévé szerdán a cseh parlament felsőháza, a szenátus.

Az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt (ODS) politikusát szerdán a 81 tagú testület ülésén a szavazáson részt vevő 76 szenátor közül 52-en támogatták, míg a szintén ellenzéki ellenjelölt Jirí Ruzicka (TOP 09 és a STAN) 21 támogató szavazatot kapott. Három szenátor tartózkodott, és négyen hiányoztak a szavazásról. A szavazás érdekessége, hogy Milos Vystrcilt a kormánykoalíció legerősebb tagja, az ANO mozgalom szenátorai is támogatták.

A cseh parlament felsőházában azért kellett új elnököt választani, mert a korábbi elnök, Jaroslav Kubera (ODS) egy hónapja szívelégtelenség következtében váratlanul meghalt.

Milos Vystrcil az őszi - várhatóan októberi - részleges szenátusi választások utáni új vezetés megalakulásáig fogja irányítani a felsőház munkáját. A cseh szenátorok mandátuma hat évre szól, s a folytonosság fenntartása érdekében kétévente megújul a testület egyharmada, 21 szenátori bársonyszék.

Minden választás után megújul a testület vezetése. Hagyomány, hogy a szenátus elnöki tisztségét a legerősebb frakció tagja tölti be. Jelenleg az ellenzéki ODS-nek és a TOP 09-STAN frakcióknak egyaránt 18-18 tagja van. Miután az ellenzék nem tudott megegyezni közös jelöltben, a két jelölt között a titkos szavazás döntött.

Az 59 éves Milos Vystrcil az ODS alelnöke, és eddig a felsőház alelnöki, valamint az ODS frakcióvezetői tisztségét látta el. Eredeti szakmája középiskolai matematika- és fizikatanár. Jirí Ruzicka szintén alelnöke a testületnek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!