Milos Zeman a támogatásáról biztosította Szvjatlana Cihanouszkaját

Külföld, 2021.06.08

Támogatásáról biztosította Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezetőt és magasra értékelte bátorságát a politikai küzdelemben Milos Zeman cseh köztársasági elnök - közölte Jirí Ovcácek, a cseh államfő szóvivője a kedden a Twitter közösségi hálózaton.

Zeman, aki a Lány kastélyban kedden fogadta Cihanouszkaját, "sikert kívánt a (fehérorosz) ellenzéknek az utolsó európai diktátor elleni harcban" - szögezte le a szóvivő.

A tavalyi fehéroroszországi elnökválasztás után Litvániába menekült Szvjatlana Cihanouszkaja vasárnap érkezett négynapos látogatásra Prágába Milos Vystrcil, a cseh parlamenti felsőház, a szenátus elnökének meghívására. A fehérorosz ellenzék vezetőjét délután Andrej Babis cseh miniszterelnök is fogadja, majd a vendég a parlamenti pártok elnökeivel találkozik. Szerdán Cihanouszkaja beszédet mond a cseh szenátusban, majd Jakub Kulhánek cseh külügyminiszterrel találkozik.

Hétfői prágai sajtóértekezletén Cihanouszkaja felszólította a cseh politikusokat, hogy Csehország még határozottabban és következetesebben lépjen fel "Lukasenka törvénytelen és terrorista rendszere" ellen. A fehérorosz ellenzéki vezető úgy véli, hogy Csehországnak támogatnia kellene a Lukasenka-rendszer elleni összes szankciót. Milos Vystrcil kijelentette, hogy számára nem Lukasenka, hanem Cihanouszkaja a legutóbbi fehéroroszországi elnökválasztás igazi győztese.

Szvjatlana Cihanouszkaja a tavaly augusztusi elnökválasztáson a hivatalos adatok szerint 10,1 százalékot szerzett és nagyon lemaradt a győztes Lukasenka mögött. Az Európai Unió számos országa azonban úgy véli, hogy a fehéroroszországi elnökválasztás eredményét manipulálták, ezért azt nem ismeri el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!